
Jezte vyváženě jako olympionici


Kristiina Sasínek Mäki
Atletka, Český olympijský tým

„Balanc v jídelníčku?
Dřív výzva, dneska přirozená věc.“

Jiří Prskavec
Vodní slalomář, Český olympijský tým
Oblíbeno olympioniky
Vyvážená strava za skvělé ceny – podívejte se na naši akční nabídku
Vyvážená strava začíná u našich značek:
Vyvážená strava: Jak najít rovnováhu v jídle
I když to možná svádí, tuky nejsou nepřítel. Je pravda, že mají ze všech makroživin nejvyšší energetickou hodnotu a zároveň ne až tak výraznou sytící schopnost. Přesto jsou pro správné fungování těla nezbytné. Podporují vstřebávání vitamínů rozpustných v tucích (A, D, E a K), jsou důležité pro tvorbu hormonů a hrají roli i v kvalitě kůže, vlasů nebo imunitní systém. Bez dostatečného příjmu tuků tělo jednoduše nefunguje optimálně.
Důležitá je ale i kvalita a pestrost zdrojů:
- Zaměřte se především na nenasycené mastné kyseliny, které najdete v ořeších, semínkách, avokádu, olivovém oleji nebo tučných rybách.
- Významnou roli hraje i příjem omega-3 a omega-6 mastných kyselin. V našem prostředí bývá omega-6 většinou dostatek, ale omega-3 často chybí. Proto u některých lidí může dávat smysl i jejich suplementace.
- I nasycené tuky mají v jídelníčku své místo. Najdeme je zejména v živočišných zdrojích nebo tropických olejích. Klíčem je rovnováha, nenasycené tuky by měly v jídelníčku převažovat, proto se na ně zkuste zaměřit.
Naopak se co nejvíce vyhněte transmastným tukům. Ty vznikají při přepalování olejů nebo při průmyslovém částečném ztužování tuků (např. v některých sušenkách, oplatkách nebo trvanlivém pečivu).
A nezapomeňte: tuky jsou energeticky bohaté, takže i těch vhodných je dobré mít tak akorát.
Sacharidy nejsou něco, čeho by bylo potřeba se bát. Jsou nejrychlejším zdrojem energie pro mozek i svaly, a zvlášť pokud jste aktivní, tvoří důležitou součást jídelníčku.
Kromě množství záleží i na tom, které sacharidy přijímáme. Preferujte hlavně komplexní sacharidy, které se vstřebávají pomaleji a dodávají energii postupně (obiloviny, brambory, luštěniny). Naopak ty tzv. rychlé cukry (sladké nápoje, cukrovinky) dodají energii okamžitě, ale ta stejně rychle klesne, často s chutí na další sladké.
Vyřazení sacharidů z jídelníčku může vést ke ztrátě energie, podrážděnosti, únavě i výkyvům nálad. Mnohem lepší strategií je naučit se je kombinovat s bílkovinami a tuky, což pomáhá stabilizovat hladinu cukru v krvi a zvyšuje pocit sytosti po jídle. Stejně tak je důležitá vláknina, což je typ sacharidu, který pomáhá udržet stabilní hladinu cukru v krvi, přispívá k delšímu pocitu sytosti a pozitivně ovlivňuje střevní mikrobiom.
Bílkoviny (proteiny) jsou základní stavební složkou těla. Podílejí se na obnově tkání, tvorbě hormonů, enzymech i imunitní funkci. Navíc mají vysokou sytící schopnost, takže mohou pomoci s regulací energetického příjmu.
Bílkoviny se dělí na tzv. plnohodnotné a neplnohodnotné podle toho, zda obsahují celé spektrum esenciálních aminokyselin (tedy stavebních kamenů bílkovin, které si tělo neumí vyrobit). Ty rostlinné se označují právě za ty neplnohodnotné a proto je potřeba jejich zdroje kombinovat, aby se toto spektrum doplnilo.
Mezi zdroje bílkovin patří maso, ryby, vejce, mléčné výrobky (např. tvaroh, skyr, sýr), tofu, tempeh, seitan, sójové výrobky aj.
U sportujících osob nebo lidí s vyšší energetickou potřebou bývá příjem bílkovin vyšší, jejich dostatek pomáhá s regenerací, budováním svalů i udržením energie během dne.
Prozkoumejte další tipy na vyváženou stravu
Je vůbec nutné svačit? A pokud ano, tak co? Jedny z nejčastějších otázek, které se v oblasti výživy objevují. Opravdu je nutné jíst mezi hlavními jídly, nebo je to jen další výživový mýtus?
Je potřeba svačit?
Svačina není nutnost. Pokud vám vyhovuje režim tří větších a dobře poskládaných jídel denně, není důvod ho měnit. Tělo si klidně poradí i bez svačin. Nicméně ne pro všechny lidi to je ideální, protože:
- někteří mají vysoký energetický výdej (například sportovci),
- nezvládnou tak velké porce najednou ujíst,
- a nebo by měli mezi jídly příliš dlouhé pauzy a pociťovali by hlad.
V těchto situacích mohou být svačiny praktickým a výživově funkčním řešením, které pomůže předejít přejídání večer, výkyvům energie během dne a chutím na sladké. Ať už svačíte jednou, dvakrát nebo víckrát za den, mělo by to dávat smysl vzhledem k vašemu režimu a potřebám.
Jak by měla vypadat vyvážená svačina?
Svačina by neměla být jen rychlým „něčím do ruky“. Její složení rozhoduje o tom, jak dlouho vás zasytí, jak ovlivní hladinu cukru v krvi a jestli ti dodá to, co potřebujete.
Ideálně by měla obsahovat:
- komplexní sacharidy – např. pečivo, vločky, celozrnné produkty, müsli
- bílkoviny – jogurt, tvaroh, kefír, sýr, vejce, tofu
- tuky – oříšky, semínka, ořechové krémy, olivový olej
- ovoce nebo zeleninu – pro vlákninu, vitaminy a pocit sytosti
Pro příklad to může být třeba skyr s ovocem, vločkami a trochou ořechů. Nebo krajíc chleba se sýrem a pár cherry rajčaty. Svačina ale může být i jednodušší, třeba jen kefír a banán. To už se všechno odvíjí konkrétně od vašeho režimu a potřeb.
A co svačiny pro děti?
U dětí hraje svačina ještě o něco větší roli než u dospělých, mají vyšší nároky na živiny vzhledem ke své velikosti a menšímu žaludku. Proto potřebují jíst zpravidla častěji a pravidelně.
Základní principy jsou podobné jako u dospělých: kombinace sacharidů, bílkovin, zdravých tuků a ovoce nebo zeleniny. U menších dětí ale není potřeba tolik vlákniny, protože by mohla zbytečně sytit, a tak by děti nemusely být schopné ujíst všechnu potřebnou energii. Proto se u předškoláků nebo mladších školáků nemusíme bát ani bílého pečiva. To celozrnné zařazujte postupně s věkem.
Důležité je, aby byla svačina dobře stravitelná a praktická, tedy taková, co si dítě zvládne sníst samo, ideálně v krátké přestávce. A taky trochu by dítě mělo lákat si ji sníst (barevnost, vůně, chuť). Často pomáhá zapojit děti do její přípravy.
Čemu bych se u dětských svačin vyhla jsou:
- sladké tyčinky, sladké pečivo, “dětské” sušenky a další laskominy s kreslenými postavičkami - velmi často mají vysoký obsah cukru, tuku nebo soli.
- slazené jogurty a mléčné dezerty – raději volte bílý základ, který dochutíte ovocem.
- slazené nápoje – upřednostňujte vodu a neslazené čaje, tento návyk je jeden z možná i nejvíce podceňovaných.
Správné stravování pro zdravý život
Dobrá strava je zásadní pro vývoj dětí a psychickou i fyzickou pohodu dospělých. Přidejte se k nám a dejte zdravému životnímu stylu zelenou.
Věděli jste, že pouze necelých 8 % lidí sní doporučovaných 5 a více porcí ovoce a zeleniny a průměrná spotřeba soli je 3× vyšší než zdravotní limity? Abychom to pomohli změnit, podporujeme Vás ve správném stravování a jsme generálním partnerem Českého olympijského a paralympijského týmu.
Kristiina Sasínek Mäki
Česko-finská běžkyně, která drží české rekordy na tratích 1500, 2000, 3000 a 5000 metrů. Může se pyšnit zlatými medailemi z Mistrovství ČR v atletice.
Bez čeho si nedovedeš představit svou snídani?
Snídani si nedokážu představit bez něčeho slaného a bez kávy.
Jaké je tvé nejoblíbenější jídlo?
Moje oblíbené jídlo je řízek 😃 nebo steak.
Ve tvé stravovací rutině nesmí chybět:
V mé každodenní stravovací rutině nesmí chybět banán a jablko. Vypiju hodně vody, takže si nedovedu představit, že bych místo ní pila něco jiného. Také by to nešlo bez masa, zeleniny, rýže a těstovin.
Jaké jídlo potřebuješ při tréninku?
Při tréninku vyloženě žádné, ale hned po tréninku sním banán a nějakou tyčinku.
Nejlepší svačina pro děti na výlet je:
Kaapova oblíbená svačina jsou borůvky, banánovej chlebík nebo ovocná kapsička.
Řízek, nebo svíčková?
Řízek stopro.


Jirka Prskavec
Český vodní slalomář, který získal zlato na Letních olympijských hrách 2021 v Tokiu. Má také řadu zlatých medailí z Mistrovství světa ve vodním slalomu.
Co obvykle snídáš?
Ovocný jogurt s granolou, ještě si to sypu sušeným ovocem.
Jaké je tvé nejoblíbenější jídlo?
Těstovinový salát s pestem od manželky Terezy (recept najdete v magazínu Gusto).
Jak velkou roli hraje v životě sportovce jídlo?
Velkou. Zvláště pro nás kajakáře. Náš sport je hodně ovlivněn poměrem síly a váhy, člověk se musí v té lodi uvézt.
Jak se liší jídelníček před závody od toho běžného, každodenního?
Víceméně se to neliší, mimo sezonu občas zhřeším. Před závody během tréninkového období se snažím jíst tak, abych neměl těžko v žaludku. Dost zeleniny a ovoce.
Chutná ti zdravá strava?
Ano a snažím se, i když mi to někdy tolik nejde, baštit kvůli našim synům co nejzdravěji, aby měli zdravý příklad doma.

Ohlédnutí za dalšími sportovními akcemi
Jezte vyváženě jako olympionici


Kristiina Sasínek Mäki
Atletka, Český olympijský tým

„Balanc v jídelníčku?
Dřív výzva, dneska přirozená věc.“

Jiří Prskavec
Vodní slalomář, Český olympijský tým
Oblíbeno olympioniky
Vyvážená strava za skvělé ceny – podívejte se na naši akční nabídku
Vyvážená strava začíná u našich značek:
Vyvážená strava: Jak najít rovnováhu v jídle
I když to možná svádí, tuky nejsou nepřítel. Je pravda, že mají ze všech makroživin nejvyšší energetickou hodnotu a zároveň ne až tak výraznou sytící schopnost. Přesto jsou pro správné fungování těla nezbytné. Podporují vstřebávání vitamínů rozpustných v tucích (A, D, E a K), jsou důležité pro tvorbu hormonů a hrají roli i v kvalitě kůže, vlasů nebo imunitní systém. Bez dostatečného příjmu tuků tělo jednoduše nefunguje optimálně.
Důležitá je ale i kvalita a pestrost zdrojů:
- Zaměřte se především na nenasycené mastné kyseliny, které najdete v ořeších, semínkách, avokádu, olivovém oleji nebo tučných rybách.
- Významnou roli hraje i příjem omega-3 a omega-6 mastných kyselin. V našem prostředí bývá omega-6 většinou dostatek, ale omega-3 často chybí. Proto u některých lidí může dávat smysl i jejich suplementace.
- I nasycené tuky mají v jídelníčku své místo. Najdeme je zejména v živočišných zdrojích nebo tropických olejích. Klíčem je rovnováha, nenasycené tuky by měly v jídelníčku převažovat, proto se na ně zkuste zaměřit.
Naopak se co nejvíce vyhněte transmastným tukům. Ty vznikají při přepalování olejů nebo při průmyslovém částečném ztužování tuků (např. v některých sušenkách, oplatkách nebo trvanlivém pečivu).
A nezapomeňte: tuky jsou energeticky bohaté, takže i těch vhodných je dobré mít tak akorát.
Sacharidy nejsou něco, čeho by bylo potřeba se bát. Jsou nejrychlejším zdrojem energie pro mozek i svaly, a zvlášť pokud jste aktivní, tvoří důležitou součást jídelníčku.
Kromě množství záleží i na tom, které sacharidy přijímáme. Preferujte hlavně komplexní sacharidy, které se vstřebávají pomaleji a dodávají energii postupně (obiloviny, brambory, luštěniny). Naopak ty tzv. rychlé cukry (sladké nápoje, cukrovinky) dodají energii okamžitě, ale ta stejně rychle klesne, často s chutí na další sladké.
Vyřazení sacharidů z jídelníčku může vést ke ztrátě energie, podrážděnosti, únavě i výkyvům nálad. Mnohem lepší strategií je naučit se je kombinovat s bílkovinami a tuky, což pomáhá stabilizovat hladinu cukru v krvi a zvyšuje pocit sytosti po jídle. Stejně tak je důležitá vláknina, což je typ sacharidu, který pomáhá udržet stabilní hladinu cukru v krvi, přispívá k delšímu pocitu sytosti a pozitivně ovlivňuje střevní mikrobiom.
Bílkoviny (proteiny) jsou základní stavební složkou těla. Podílejí se na obnově tkání, tvorbě hormonů, enzymech i imunitní funkci. Navíc mají vysokou sytící schopnost, takže mohou pomoci s regulací energetického příjmu.
Bílkoviny se dělí na tzv. plnohodnotné a neplnohodnotné podle toho, zda obsahují celé spektrum esenciálních aminokyselin (tedy stavebních kamenů bílkovin, které si tělo neumí vyrobit). Ty rostlinné se označují právě za ty neplnohodnotné a proto je potřeba jejich zdroje kombinovat, aby se toto spektrum doplnilo.
Mezi zdroje bílkovin patří maso, ryby, vejce, mléčné výrobky (např. tvaroh, skyr, sýr), tofu, tempeh, seitan, sójové výrobky aj.
U sportujících osob nebo lidí s vyšší energetickou potřebou bývá příjem bílkovin vyšší, jejich dostatek pomáhá s regenerací, budováním svalů i udržením energie během dne.
Prozkoumejte další tipy na vyváženou stravu
Je vůbec nutné svačit? A pokud ano, tak co? Jedny z nejčastějších otázek, které se v oblasti výživy objevují. Opravdu je nutné jíst mezi hlavními jídly, nebo je to jen další výživový mýtus?
Je potřeba svačit?
Svačina není nutnost. Pokud vám vyhovuje režim tří větších a dobře poskládaných jídel denně, není důvod ho měnit. Tělo si klidně poradí i bez svačin. Nicméně ne pro všechny lidi to je ideální, protože:
- někteří mají vysoký energetický výdej (například sportovci),
- nezvládnou tak velké porce najednou ujíst,
- a nebo by měli mezi jídly příliš dlouhé pauzy a pociťovali by hlad.
V těchto situacích mohou být svačiny praktickým a výživově funkčním řešením, které pomůže předejít přejídání večer, výkyvům energie během dne a chutím na sladké. Ať už svačíte jednou, dvakrát nebo víckrát za den, mělo by to dávat smysl vzhledem k vašemu režimu a potřebám.
Jak by měla vypadat vyvážená svačina?
Svačina by neměla být jen rychlým „něčím do ruky“. Její složení rozhoduje o tom, jak dlouho vás zasytí, jak ovlivní hladinu cukru v krvi a jestli ti dodá to, co potřebujete.
Ideálně by měla obsahovat:
- komplexní sacharidy – např. pečivo, vločky, celozrnné produkty, müsli
- bílkoviny – jogurt, tvaroh, kefír, sýr, vejce, tofu
- tuky – oříšky, semínka, ořechové krémy, olivový olej
- ovoce nebo zeleninu – pro vlákninu, vitaminy a pocit sytosti
Pro příklad to může být třeba skyr s ovocem, vločkami a trochou ořechů. Nebo krajíc chleba se sýrem a pár cherry rajčaty. Svačina ale může být i jednodušší, třeba jen kefír a banán. To už se všechno odvíjí konkrétně od vašeho režimu a potřeb.
A co svačiny pro děti?
U dětí hraje svačina ještě o něco větší roli než u dospělých, mají vyšší nároky na živiny vzhledem ke své velikosti a menšímu žaludku. Proto potřebují jíst zpravidla častěji a pravidelně.
Základní principy jsou podobné jako u dospělých: kombinace sacharidů, bílkovin, zdravých tuků a ovoce nebo zeleniny. U menších dětí ale není potřeba tolik vlákniny, protože by mohla zbytečně sytit, a tak by děti nemusely být schopné ujíst všechnu potřebnou energii. Proto se u předškoláků nebo mladších školáků nemusíme bát ani bílého pečiva. To celozrnné zařazujte postupně s věkem.
Důležité je, aby byla svačina dobře stravitelná a praktická, tedy taková, co si dítě zvládne sníst samo, ideálně v krátké přestávce. A taky trochu by dítě mělo lákat si ji sníst (barevnost, vůně, chuť). Často pomáhá zapojit děti do její přípravy.
Čemu bych se u dětských svačin vyhla jsou:
- sladké tyčinky, sladké pečivo, “dětské” sušenky a další laskominy s kreslenými postavičkami - velmi často mají vysoký obsah cukru, tuku nebo soli.
- slazené jogurty a mléčné dezerty – raději volte bílý základ, který dochutíte ovocem.
- slazené nápoje – upřednostňujte vodu a neslazené čaje, tento návyk je jeden z možná i nejvíce podceňovaných.
Správné stravování pro zdravý život
Dobrá strava je zásadní pro vývoj dětí a psychickou i fyzickou pohodu dospělých. Přidejte se k nám a dejte zdravému životnímu stylu zelenou.
Věděli jste, že pouze necelých 8 % lidí sní doporučovaných 5 a více porcí ovoce a zeleniny a průměrná spotřeba soli je 3× vyšší než zdravotní limity? Abychom to pomohli změnit, podporujeme Vás ve správném stravování a jsme generálním partnerem Českého olympijského a paralympijského týmu.

Kristiina Sasínek Mäki
Česko-finská běžkyně, která drží české rekordy na tratích 1500, 2000, 3000 a 5000 metrů. Může se pyšnit zlatými medailemi z Mistrovství ČR v atletice.
Bez čeho si nedovedeš představit svou snídani?
Snídani si nedokážu představit bez něčeho slaného a bez kávy.
Jaké je tvé nejoblíbenější jídlo?
Moje oblíbené jídlo je řízek 😃 nebo steak.
Ve tvé stravovací rutině nesmí chybět:
V mé každodenní stravovací rutině nesmí chybět banán a jablko. Vypiju hodně vody, takže si nedovedu představit, že bych místo ní pila něco jiného. Také by to nešlo bez masa, zeleniny, rýže a těstovin.
Jaké jídlo potřebuješ při tréninku?
Při tréninku vyloženě žádné, ale hned po tréninku sním banán a nějakou tyčinku.
Nejlepší svačina pro děti na výlet je:
Kaapova oblíbená svačina jsou borůvky, banánovej chlebík nebo ovocná kapsička.
Řízek, nebo svíčková?
Řízek stopro.

Jirka Prskavec
Český vodní slalomář, který získal zlato na Letních olympijských hrách 2021 v Tokiu. Má také řadu zlatých medailí z Mistrovství světa ve vodním slalomu.
Co obvykle snídáš?
Ovocný jogurt s granolou, ještě si to sypu sušeným ovocem.
Jaké je tvé nejoblíbenější jídlo?
Těstovinový salát s pestem od manželky Terezy (recept najdete v magazínu Gusto).
Jak velkou roli hraje v životě sportovce jídlo?
Velkou. Zvláště pro nás kajakáře. Náš sport je hodně ovlivněn poměrem síly a váhy, člověk se musí v té lodi uvézt.
Jak se liší jídelníček před závody od toho běžného, každodenního?
Víceméně se to neliší, mimo sezonu občas zhřeším. Před závody během tréninkového období se snažím jíst tak, abych neměl těžko v žaludku. Dost zeleniny a ovoce.
Chutná ti zdravá strava?
Ano a snažím se, i když mi to někdy tolik nejde, baštit kvůli našim synům co nejzdravěji, aby měli zdravý příklad doma.
