Každý třetí Čech miluje bramborovou kaši a nejoblíbenějším jídlem z brambor jsou jednoznačně bramboráky.
V BILLE slavíme Mezinárodní den brambor!
Brambory pochází z Jižní Ameriky a na jídelníčku se objevily už před více než 7 000 lety v oblasti dnešního Peru. Na evropský kontinent se dostaly zásluhou španělských dobyvatelů v 16. století a během následujících dvou století se díky své výživové hodnotě a schopnosti růst v různých klimatických podmínkách staly základní potravinou. V současné době jsou brambory jednou z nejdůležitějších plodin na světě, když se pěstují ve více než 100 zemích. „Jedním z nejrozšířenějších omylů je, že brambory přivezl do Evropy Kryštof Kolumbus. I náš průzkum ukázal, že jsou o tom přesvědčeni dva lidé ze tří. Faktem je, že na dvůr krále Filipa II. je přivezli jako dar v 16. století španělští dobyvatelé,“ popisuje Dana Bratánková, vedoucí komunikace a Public Affairs BILLA ČR a dodává: „Naši zákazníci ročně nakoupí přes 12 miliónů kilogramů brambor. Ačkoliv v České republice vypěstujeme přibližně 75 % toho, co Češi celkově spotřebují, u nás v BILLE nabízíme našim zákazníkům v drtivé většině české domácí brambory od našich dodavatelů. Výjimku tvoří mimo jiné odrůdy, které se u nás nepěstují nebo případy, kdy dojdou zásoby brambor na českém trhu. Jen loni jsme našim zákazníkům nabízeli přes 20 druhů brambor – rané, žluté, fialové, pozdní, gurmánské, grenaile, a další.“
Pro mnohé obyčejné brambory jsou bohatým zdrojem vitamínů, minerálů a vlákniny. Obsahují vitamín C, který podporuje imunitní systém, a vitamín B6, který je důležitý pro metabolismus. Jsou také zdrojem draslíku, který pomáhá regulovat krevní tlak, jsou nízkokalorické a neobsahují tuky, což je činí ideální součástí vyvážené stravy.
Celosvětově jsou brambory díky své všestrannosti a chuti jednou z nejoblíbenějších a základních potravin. Mohou být připravovány na mnoho způsobů – vařené, pečené, smažené, jako pyré nebo hranolky. V mnoha kulturách jsou brambory základní součástí tradičních jídel. Jejich oblíbenost je také podpořena jejich dostupností a nízkou cenou, což z nich činí klíčovou potravinu pro miliony lidí po celém světě.
„Zajímalo nás, jak mají rádi lidé brambory jako přílohy a jaká jídla z brambor jsou jejich nejoblíbenější. Jednoznačně vyhrála bramborová kaše a bramboráky. Oboje dává na první místo více než třetina lidí. Asi nepřekvapí, že hranolkům dává přednost mladší generace, zatímco prosté brambory máslem maštěné zase upřednostňují lidé středního a vyššího věku. Ženy pak mají výrazně raději bramborovou kaši než muži a muži oproti ženám zase dávají dvakrát více přednost hranolkům,“ komentuje výsledky průzkumu společnosti BILLA Dana Bratánková.
Kterou z úprav brambor máte nejraději? | |
---|---|
Bramborová kaše | 34,9 % |
Pečené brambory | 15,8 % |
Šťouchané brambory | 12,7 % |
Maštěné máslem | 12,4 % |
Hranolky/stripsy | 11,3 % |
Americké brambory | 8,2 % |
Bramborové knedlíky | 3,6 % |
Brambory v alobalu na grilu | 1,1 % |
Který pokrm z brambor patří mezi váš nejoblíbenější? | |
---|---|
Bramboráky | 37,3 % |
Bramborový salát | 15,2 % |
Francouzské brambory | 20,2 % |
Bramborové knedlíky plněné masem | 10,4 % |
Zapečené brambory | 8,4 % |
Bramborové placky | 4,5 % |
Bramborové šišky s mákem | 4,0 % |
Škubánky | 2,9 % |