Už jste někdy slyšeli o gravlaxu z lososa? Gravlax – gravad lax, znamená ve švédštině pohřbený losos. Recept se připraví tak, že se filet z lososa naloží do suché marinády ze soli a nechá se uležet. My vám dnes ukážeme recept na gravlax s červenou řepou.
Suroviny na
porce
2 filet
Losos divoký
2 kg
Sůl
1 kg
Červená řepa
80 g
Čerstvý kopr
10 g
Bobkový list
10 g
Nové koření
10 g
Celý pepř
4 ks
Pomeranče
6 ks
Citróny
0.06 l
vodka
1
accessibility.recipes.cookingstep
Čerstvý filet z lososa omyjte a osušte. Kůži ponechte.
2
accessibility.recipes.cookingstep
Mezitím rozmixujte syrovou řepu, kopr, nakrájenou dužinu z citronů a pomerančů, citronovou a pomerančovou kůru, koření a vybraný alkohol.
3
accessibility.recipes.cookingstep
Do mísy nasypte cukr krystal a sůl, přidejte rozmixovanou směs a dobře promíchejte.
4
accessibility.recipes.cookingstep
Na dno plechu nebo pekáčku vlijte polovinu směsi, položte na ni filet z lososa a na něj přidejte zbytek tak, aby byl filet celý zakrytý i po stranách.
5
accessibility.recipes.cookingstep
Zabalte do potravinové fólie a nechte 2 dny marinovat v lednici.
6
accessibility.recipes.cookingstep
Poté lososa vyjměte z řepné směsi, omyjte a osušte. Následně krájejte na tenké plátky bez kůže.
Suroviny
Suroviny na
porce
2 filet
Losos divoký
2 kg
Sůl
1 kg
Červená řepa
80 g
Čerstvý kopr
10 g
Bobkový list
10 g
Nové koření
10 g
Celý pepř
4 ks
Pomeranče
6 ks
Citróny
0.06 l
vodka
Příprava
1
accessibility.recipes.cookingstep
Čerstvý filet z lososa omyjte a osušte. Kůži ponechte.
2
accessibility.recipes.cookingstep
Mezitím rozmixujte syrovou řepu, kopr, nakrájenou dužinu z citronů a pomerančů, citronovou a pomerančovou kůru, koření a vybraný alkohol.
3
accessibility.recipes.cookingstep
Do mísy nasypte cukr krystal a sůl, přidejte rozmixovanou směs a dobře promíchejte.
4
accessibility.recipes.cookingstep
Na dno plechu nebo pekáčku vlijte polovinu směsi, položte na ni filet z lososa a na něj přidejte zbytek tak, aby byl filet celý zakrytý i po stranách.
5
accessibility.recipes.cookingstep
Zabalte do potravinové fólie a nechte 2 dny marinovat v lednici.
6
accessibility.recipes.cookingstep
Poté lososa vyjměte z řepné směsi, omyjte a osušte. Následně krájejte na tenké plátky bez kůže.