Nachos 3× jinak


Připraveno za
30 min
Náročnost

Kategorie
  • Předkrmy
  • Recepty z masa
Křupavé, chutné a po prvním soustu prakticky neodolatelné.⁠ Přesně takové jsou nachos. Nezadržitelně se blíží jaro a s ním i pikniky, kam se nachos opravdu perfektně hodí. Tortilla chipsy můžete podávat s fazolovým dipem, miskou guacamole nebo speciálně zapečené s masovou směsí. Zkrátka nachos hned 3× jinak⁠.

Suroviny

Suroviny na
 
porce

Zapečené nachos
400 g
Mělněné maso směs
3 lžíce
Olivový olej extra panenský
Koření na tacos
Římský kmín
2 ks
Rajčata třešňovitá
Mlýnek mořská sůl
150 g
Kukuřice
1 plod
Šťáva z limetky
230 g
Rajčatová omáčka
Střední pálivé jalapeños
1 hrst
Koriandr
200 g
Vintage cheddar
1 balení
Tortilla chipsy
150 ml
Zakysaná smetana (zředěná)

K podávání
1 ks
Červená cibule
1 hrst
Koriandr
Šťáva z grapefruitu
Mlýnek mořská sůl
Mlýnek pepř čtyř barev

Guacamole
2 ks
Avokádo
0.5 ks
Střední pálivé jalapeños (nebo chilli paprička)
1 snítka
Koriandr
0.5 lžičky
Římský kmín (mletý)
1 lžička
Mlýnek mořská sůl
Mlýnek pepř čtyř barev
1 plod
Šťáva z limetky
1 ks
Červená cibule
1 ks
Rajčata třešňovitá (bez semínek)
1 ks
Granátové jablko

Fazolový dip
250 g
Červené fazole ve sladkoslaném nálevu
0.5 plodu
Citróny (šťáva)
Olivový olej extra panenský
Římský kmín
20 g
Střední pálivé jalapeños (v nálevu)
2 snítky
Koriandr
1 ks
Červená cibule
0.5 ks
Avokádo
2 ks
Rajčata třešňovitá
Mlýnek mořská sůl
Mlýnek pepř čtyř barev

Příprava

1
1

Postup zapečené nachos s masem a sýrem:


Nejprve si připravte marinovanou cibuli.

2
2
Červenou cibuli nakrájejte na plátky, přidejte čerstvý koriandr a zakápněte grapefruitovou šťávou.
3
3
Osolte, opepřete a nechte marinovat pod potravinovou fólií min. 2 hodiny.
4
4
Troubu předehřejte na 225 °C. Maso orestujte dohněda na oleji, okořeňte kořením na tacos, římským kmínem a solí.
5
5
Přisypte nakrájená rajčata, kukuřici, přidejte šťávu z limetky, přilijte rajčatovou omáčku a nechte zlehka probublat.
6
6
Do pekáče rozložte tortilla chipsy, přidejte masovou směs, zasypte nakrájenými jalapeños, hrstí nasekaného koriandru a posypte nastrouhaným sýrem.
7
7
Pečte v troubě asi 5 minut, dokud se sýr nerozteče. Podávejte se zředěnou zakysanou smetanou.
8
8

Postup guacamole:


Avokáda rozpulte, nožem vyndejte pecku a dužinu nakrájejte do kříže.

9
9
Vydlabejte ji lžící přímo do mísy a vidličkou nebo šťouchadlem na brambory rozšťouchejte na požadovanou konzistenci – ideální je zachovat ve směsi kousky, ale můžete udělat i jemnou pastu.
10
10
Přimíchejte najemno nasekanou chilli papričku nebo čerstvou jalapeño, nasekaný koriandr, mletý římský kmín, sůl a pepř.
11
11
Přilijte šťávu z limetky, přisypte červenou cibuli a rajčata bez semínek. Dobře promíchejte. Ochutnejte a dochuťte.
12
12
Servírujte v misce ozdobené zrníčky z granátového jablka. Před podáváním zakryjte guacamole potravinovou fólií a dejte do lednice.
13
13

Postup fazolový dip:


Scezené fazole dejte do misky a přidejte trochu nálevu.

14
14
Zakápněte šťávou z citronu, olivovým olejem a rozmačkejte na hrubou pastu.
15
15
Dochuťte římským kmínem, přidejte jalapeños papričky, nasekaný koriandr, červenou cibuli nakrájenou najemno, avokádo a rajčata na drobné kostičky.
16
16
Dochuťte solí, pepřem a promíchejte. Pokud je směs příliš suchá, přidejte několik lžic nálevu z fazolí.