1. home
  2. recepty
  3. Boloňské špagety s červenou čočkou

Boloňské špagety s červenou čočkou


Připraveno za
60 min
Náročnost

Kategorie
  • Hlavní jídla
  • Večeře
  • Recepty z masa
  • Těstoviny a nudle
Patříte k milovníkům špaget s boloňskou omáčkou? Pak rozhodně musíte vyzkoušet naši boloňskou omáčku s červenou čočkou. Skvělé na ní je kromě chuti i to, že si ji můžete dát klidně i s bramborem nebo rýží.

Suroviny

Suroviny na
 
porce

Omáčka
1 ks
Cibule bílá
0.33 ks
Pórek
3 ks
Mrkev
2 ks
Kořenová petržel
2 lžíce
Olej
600 g
Hovězí mleté maso
3 stroužky
Česnek balený
150 ml
Červené víno
700 g
Rajčatová passata
450 ml
Zeleninový vývar
3 ks
Bobkový list
5 ks
Nové koření
150 g
Červená čočka loupaná celá
České máslo 84 % mléčného tuku
Pepř
Sůl

Na dodělání
Sýr (např. pecorino, parmezán nebo feta)
Čerstvá bazalka
Těstoviny spaghettini - semolinové těstoviny

Příprava

1
Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Pórek omyjte a nasekejte nadrobno. Kořenovou zeleninu oloupejte a nakrájejte na kostičky.
2
Ve středně velkém hrnci nebo vysoké pánvi na rozehřátém oleji orestujte cibuli. Přidejte i pórek a kořenovou zeleninu a restujte při střední teplotě 5–10 minut, dokud zelenina lehce nezkaramelizuje.
3
Zeleninu shrňte na strany hrnce (můžete ji dát i stranou do misky) a přidejte maso (můžete přidat i tuk, pokud je potřeba). Maso rozmělněte vařečkou a opečte důkladně ze všech stran. Pracujte při vyšší teplotě. 
4
Přidejte česnek a lehce orestujte tak, aby se rozvoněl.
5
Dále zalijte základ červeným vínem a nechte jej zredukovat.
6
Přidejte bobkový list, nové koření a špetku soli.
7
Pokud jste dali zeleninový základ stranou, dejte jej zpět do hrnce. Přidejte rajčatovou passatu a zalijte vývarem. Přikryjte hrnec poklicí a mírném ohni nechte probublávat asi 25–30 minut.
8
Čočku důkladně propláchněte (nebo si ji můžete předem i krátce namočit) a přidejte po uplynutí této doby do hrnce. Pokud by se tekutina více vypařila, přidejte vývar. Promíchejte a opět přikryjte poklicí. Vařte cca 15 minut, dokud nebude čočka zcela měkká. Pokud by po uvaření byla omáčka opět příliš hustá, přidejte vývar, passatu, popř. vodu z těstovin.
9
Hotovou omáčku dochuťte lžící másla, čerstvě mletým pepřem a solí. 
10
Těstoviny uvařte dle návodu na obalu a hotové je promíchejte s omáčkou. Podávejte s jemně nastrouhaným sýrem a čerstvou bazalkou.
11
Podávat můžete ale i s vařenou pohankou, rýží nebo pečenými bramborami či batáty.

Další recepty