Sendvič Croque Madame


Připraveno za
30 min
Náročnost

Kategorie
  • Snídaně
  • Slané recepty
Recept na dva ikonické sendviče v jednom, které můžete ochutnat snad v každé francouzské kavárně! Croque Madame je vlastně vyšperkovaný Croque Monsieur, zdobí ho totiž navíc sázené vejce s perfektně tekutým žloutkem. A je tak dobrý, že vás při objednávání neodradí ani lehce krkolomný název.

Suroviny

Suroviny na
 
porce

Máslový toustový chléb
45 g
České máslo 84 % mléčného tuku
200 g
Tradiční Pražská šunka
200 g
Strouhaný sýr švýcarského typu
2 ks
Vejce L6 na podestýlce
1 lžíce
Dijonská hořčice
Pepř
Řeřicha
Pažitka
45 g
České máslo 84 % mléčného tuku
25 g
Hladká mouka
450 ml
Čerstvé mléko plnotučné
0.5 ks
Cibule bílá
1 špetka
Muškátový oříšek
1 špetka
Bílý pepř
50 g
Strouhaný sýr švýcarského typu
Sůl

Příprava

1
V silnostěnném hrnci rozpusťte máslo, zaprašte moukou a metličkou za stálého míchání vařte na mírném plameni cca 3 minuty. Do jíšky postupně vmíchejte mléko a pomalu vařte společně s jemně nasekanou cibulkou. Ke konci vmíchejte strouhaný sýr, pepř a dle hustoty nařeďte ještě trochou mléka. Omáčka by měla být hladká, ale téct jen pomalu.
2
Plátky toustového chleba opečte z obou stran na másle lehce dokřupava. Na spodní toust namažte tenkou vrstvu hořčice. Poklaďte šunkou a posypte sýrem. Mezi plátky šunky můžete namazat tenkou vrstvu omáčky.
3
Přikryjte druhým plátkem toustu a na něj dejte vrstvu bešamelu posypanou sýrem. Dejte zapéct do trouby pod gril, dokud se sýr nerozpustí.
4
Takto máte připravený Croque Monsieur.
5
Croque Madame se liší přidáním volského oka na vršek toustu. Na mírném plameni osmahněte vejce tak, aby byl bílek již pevný, ale žloutek zůstal krásně tekutý. Volské oko dejte na toust jako poslední.
6
Na vejce rozemelte čerstvý pepř a posypte trochou pažitky s řeřichou.