Skořicoví šneci


Připraveno za
120 min
Náročnost

Kategorie
  • Online nákup
  • Sladká jídla

Suroviny

Suroviny na
 
porce

  • 500 g
    Hladká mouka
  • 20 g
    Čerstvé droždí
  • 250 g
    Mléko
  • 57 g
    Cukr krupice
  • 100 g
    Změklé máslo
  • 2 ks
    Žloutky
  • 100 g
    Máslo
  • 50 g
    Cukr krystal
  • 2 lžíce
    Skořice
  • 1 balení
    Vanilková skořice

Příprava

  1. accessibility.recipes.cookingstep
    Do mísy odvažte mouku, po okrajích osolte, uprostřed udělejte důlek, do něj rozdrobte droždí, přisypte cukr, zalijte vlažným mlékem. Přikryjte a nechte 10 minut odpočinout. Poté promíchejte, přidejte změklé máslo (nejlépe napůl se sádlem) a žloutky. Řádně vymiste v těsto. Přikryjeme utěrkou a necháme kynout 90 minut. 
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    Mezitím si připravíme náplň, do rozpuštěného másla vmícháme cukr, i vanilkový a skořici (můžeme i ozvláštnit třeba půl lžičkou kardamomu). Necháme vychladnout, dáme na chvíli i do lednice.
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    Poté zlehka rozválíme těsto na obdélník cca 55 x 35 cm. Potřeme mašlovačkou náplní, zarolujeme jako dlouhou roládu, krájíme na cca 2 cm silná kolečka, ostrým nožem nebo nití či vlascem jako knedlíky. Skládáme řezem dolů na plechy vyložené pečicím papírem nebo do pekáčů vymazaných máslem.
  4. accessibility.recipes.cookingstep
    Přikryjeme a necháme 30 minut odpočinout (nezkracovat), mezitím rozehřejeme troubu na 180 °C a pečeme cca 10-15 minut, dozlatova. Po vytažení ihned potřeme mašlovačkou rozpuštěným máslem. Ihned servírujeme, nejlepší jsou čerstvé. 
  5. accessibility.recipes.cookingstep
    Případně udělejte i polevu – pudink uvařte podle návodu, ale jen v 300 ml mléka. Přikryjte potravinářskou folii a nechte vychladit v lednici. Poté vyšlehejte smetanu ke šlehání a poté přišlehejte i vychlazený pudink.