1. home
  2. Recepty
  3. Vejce Benedikt s holandskou omáčkou

Vejce Benedikt s holandskou omáčkou


Připraveno za
30 min
Náročnost

Kategorie
  • Snídaně
Chcete vědět, jak na vejce Benedikt? Tento snídaňový recept oblíbený po celém světě není zas tak náročný, jak se na první pohled může zdát. Stačí mít dobrý návod, ideálně video – jako v případě Gusto Academy!

Suroviny

Suroviny na
 
porce

4 ks
Čerstvá BIO vejce 6 ks M
1 lžíce
Ocet
Mlýnek mořská sůl
4 plátky
Máslový toustový chléb
12 plátků
Anglická slanina plátky
8 stonků (ideálně baby verze)
Zelený chřest

Holandská omáčka
3 ks
Žloutek
2 lžíce
Voda
1 lžička
Hořčice plnotučná
100 g
České máslo 84 % mléčného tuku
Šťáva z citronu
Mlýnek mořská sůl

Příprava

1

POSTUP ZTRACENÉ VEJCE

Nejdříve si připravte ztracené vejce. Vodu v hrnci přiveďte k varu a poté plotnu ztlumte.
2
Přidejte trochu soli, ocet, ve vodě roztočte vír a opatrně do něj rozklepněte vejce.
3
Bílek krásně obalí žloutek. Vejce nechte "dojít" v horké vodě asi 3–4 minuty.
4
Do podávání pak nechte vejce v teplé vodě. Pokud by vám příprava před podáváním trvala déle, vejce nejdřív zchlaďte ve studené vodě (zastavíte var) a před podáváním znovu krátce prohřejte.
5

POSTUP SLANINA A CHŘEST

Potom si opečte tousty nasucho na pánvi, orestujte plátky slaniny a oblanšírujte chřest. To znamená, že ho krátce povaříte v horké vodě na skus a poté zchladíte v ledové vodě.
6
Všechny připravené suroviny na kompletní jídlo zakryjte do podávání alobalem, aby příliš nevystydly.
7

POSTUP HOLANDSKÁ OMÁČKA

A teď je na řadě poslední krok, příprava holandské omáčky.
8
Vhodnou misku dejte nad vodní lázeň s mírně vroucí vodu.
9
Nejprve v ní rozmíchejte žloutky, vodu a postupně přidejte hořčici a sůl.
10
Dobře prošlehejte metličkou do světlejší, lehce zhoustlé směsi.
11
Máslo nakrájejte na malinké kousky a po jednom postupně přidávejte k teplým žloutkům, teplotu plotny držte na minimu. Máslo se musí vždy naprosto rozpustit.
12
Jakmile využijete všechno máslo, omáčka bude připomínat konzistenci majonézy.
13
Plotnu vypněte. Omáčku rychle osolte a dochuťte šťávou z citronu.
14
Na opečený toust dejte připravenou slaninu, chřest, přidejte ztracené vejce a zalijte hotovou omáčkou.
15
Na závěr můžete ozdobit mladými výhonky bylinek.