1. home
  2. Recepty
  3. Valentýnské lososové kanapky a jednohubky s kozím sýrem

Valentýnské lososové kanapky a jednohubky s kozím sýrem


Připraveno za
30 min
Náročnost

Kategorie
  • Předkrmy
  • Sezónní recepty
  • Slané recepty
Přemýšlíte, čím udělat radost své drahé polovičce na Valentýna? Nebo vlastně kdykoliv během roku? Pro takové příležitosti jsou ideální chutné jednohubky, které můžete ozdobit hned na několik způsobů. Tentokrát zkuste zvolit třeba luxusnějšího uzeného lososa a kozí sýr. Věříme, že se sklenicí vína či nealkoholického koktejlu si na nich opravdu pochutnáte!

Suroviny

Suroviny na
 
porce

Lososová kanapka
Máslový toustový chléb
200 g
Losos uzený skotský
200 g
Přírodní sýr natur
40 g
Zakysaná smetana
40 g
Čerstvý kopr
0.5 ks + kůra
Citróny
Mlýnek pepř čtyř barev
Mlýnek mořská sůl

S kozím sýrem a kapary
Celozrnný toustový chléb
200 g
Čerstvý kozí sýr
60 g (slité)
Kapary
60 g
Jogurt bílý
30 g
Pažitka
Granátové jablko
Klíčky

Příprava

1

Postup lososová kanapka:

Troubu rozehřejte na 180 °C. Z plátků toustového chleba vykrajujte pomocí vykrajovátka požadované tvary.
2
Vyskládejte je na plech s pečicím papírem a pokud chcete, aby byly křupavější a zlatavější, zastříkněte je olivovým olejem ve spreji.
3
Mezi jednotlivými kousky nechte dostatečné mezery, aby kolem nich mohl proudit vzduch.
4
Dejte péct na cca 15 minut, než začnou mírně zlátnout.
5
Mezitím připravte pomazánku. Z lososa si nechte několik tenkých a krátkých plátků na ozdobu, zbytek nasekejte nožem na malé kousky.
6
V míse ho smíchejte se šťávou z citronu a nechte 5 minut odležet.
7
Poté přidejte zakysanou smetanu a postupně vmíchejte čerstvý sýr. 
8
Nakonec nasekejte čerstvý kopr najemno a nechte si několik snítek na ozdobu.
9
Opatrně vmíchejte a můžete nepatrně osolit.
10
Pomocí dvou lžiček zdobte vychladlé krekry hotovou pomazánkou.
11
Na závěr přidejte kousek lososa, snítku kopru, prach z kůry citronu (opravdu málo, je výrazná) a špetku pepře.
12

Postup kanapka s kozím sýrem a kapary:

Postup na krekry je stejný jako první část výše.
13
U pomazánky nejprve slijte lák z kaparů, vraťte ho zpět do sklenice a samotné kapary nechte okapat.
14
Poté je pokrájejte, nadrobno nasekejte pažitku a dejte stranou.
15
Nejprve v misce důkladně promíchejte kozí sýr s jogurtem, až následně vmíchejte kapary a poté jemně i pažitku.
16
Lžičkou nebo vařečkou vyklepněte semínka z granátového jablka.
17
Zdobte za pomoci lžiček, stejně jako v předchozím postupu. 
18
Dozdobte několika semínky granátového jablka a dle chuti klíčky nebo lístky salátu.

Další recepty