Vylepšená klasika: Zemlbába s vůní malin


Připraveno za
60 min
Náročnost

Kategorie
  • Sladká jídla
  • Snídaně
Na světě je několik málo jídel, která budí rozporuplné emoce – někdo je miluje, další je nemůže vystát. A oba tyto silné city se většinou vyvinuly už ve školce. Kromě koprovky a rybičkové pomazánky sem rozhodně patří i žemlovka – co je pro některé voňavou dobrotou plnou tvarohu a jablíček se sladkým sněhem a jedním z nejlepších způsobů, jak zpracovat starší pečivo, je pro jiného jen strašákem školních jídelen. Pokud patříte do první skupiny, určitě vás nadchne naše vylepšená verze s malinami! A pokud jste spíše odpůrci, nechceme vás přemlouvat, ale co kdybyste zkusili dát zemlbábě ještě šanci? Třeba to tentokrát bude všechno jinak.

Suroviny

Suroviny na
 
porce

  • 250 g
    Tvaroh tučný
  • 600 g
    Mražené maliny
  • 1 lžíce
    České máslo 84 % mléčného tuku
  • 2 lžíce
    Moučkový cukr
  • 2 ks
    Žloutek
  • 2 ks
    Bílek
  • 5 ks
    Houska
  • 500 ml
    Čerstvé mléko polotučné 1,5%
  • 140 g
    Krupicový cukr
  • 1 ks
    Jablka červená
  • 1 ks
    Vanilkový cukr

Příprava

  1. accessibility.recipes.cookingstep

    POSTUP ZEMLBÁBA

    Pekáček vytřeme máslem a zaprášíme strouhankou, troubu předehřejte na 180 °C.
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    V mléce rozmíchejte vanilkový cukr, lžíci moučkového cukru a 2 žloutky.
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    Částečně vysušené housky nakrájejte na tenčí plátky a nechte nasáknout v připraveném mléce.
  4. accessibility.recipes.cookingstep
    Naskládejte do pekáčku první vrstvu, lehce poprašte moučkových cukrem a vyskládejte vrstvu na plátky nakrájeného jablka.
  5. accessibility.recipes.cookingstep
    Položte další vrstvu namočených plátků housky, opět lehce zaprašte cukrem.
  6. accessibility.recipes.cookingstep
    Připravte si rozetřením tvarohu a rozmrazených malin tvarohovou náplň, kterou stěrkou nanesete na vrstvu housek.
  7. accessibility.recipes.cookingstep
    Na tvaroh dejte poslední vrstvu plátků housky a povrch zakápněte rozpuštěným máslem.
  8. accessibility.recipes.cookingstep
    Dejte péct do rozehřáté trouby na 40 minut.
  9. accessibility.recipes.cookingstep
    Po upečení nechejte žemlovku vychladnout pod utěrkou.
  10. accessibility.recipes.cookingstep

    POSTUP SLADKÝ SNÍH

    Důkladně umyjte od mastnoty mísu i metličky a utřete v octu navlhčeným ubrouskem, jakákoliv nečistota nebo mastnota by mohla sníh znehodnotit.
  11. accessibility.recipes.cookingstep
    Oddělené bílky dejte do mísy a odvažte 140 g krupicového cukru.
  12. accessibility.recipes.cookingstep
    Za rychlého šlehání pomalu přidávejte cukr a 2 kapky citronové šťávy.
  13. accessibility.recipes.cookingstep
    Hlídejte konzistenci, která by měla tvořit špičky.
  14. accessibility.recipes.cookingstep
    Jakmile bude sníh hotový, rozetřete jej na žemlovku a dejte na 120 °C pomalu sušit do trouby.