1. home
  2. Recepty
  3. Balkánský burek

Balkánský burek


Připraveno za
90 min
Náročnost

Kategorie
  • Hlavní jídla
  • Svačiny
  • Vegetarián
Těsto plné sýrové náplně, po které se můžeme utlouct! Kitchenette⁠ dnes upekla lahodný a hlavně poctivý balkánský burek. Znáte? Vydejte se s námi na menší gastronomický výlet.

Suroviny

Suroviny na
 
porce

500 g
Hladká mouka
299 ml
Vlažná voda
1 lžička
Mlýnek mořská sůl
200 ml (cca)
Slunečnicový olej lisovaný za studena

Náplň
300 g
Feta
200 g
Polotučný tvaroh
2 ks
Čerstvá BIO vejce 6 ks M

Příprava

1
Nejprve si připravte těsto. Do mísy dejte mouku, sůl, dobře promíchejte a přidejte část vody.
2
Začněte míchat a vypracujte hladké kompaktní těsto, ale ne příliš řídké, jinak se bude trhat.
3
Toto těsto je třeba ručně nebo pomocí hnětacího háku hníst alespoň 10 minut. Čím déle tím lépe.
4
Pokud používáte robota, na závěr ještě chvíli hněťte i ručně. ⁠
5
Hladké těsto rozdělte na 5 stejných dílů a každý ještě chvíli propracujte.
6
Zkuste zapojit obě ruce, v každé mít jednu kuličku a hníst je o pracovní plochu.
7
Z kuliček vytvořte placky silné jako lívance. Do střední mísy nalijte olej a vložte všechny placky tak, aby byly hezky obalené ze všech stran.⁠
8
Nyní si připravte náplň smícháním krémového sýra nebo tvarohu, vajec a jemně rozdrobené fety. Náplň by neměla být příliš tekutá.⁠
9
Rozehřejte troubu na 200 °C horkovzduch a připravte si kulatou nádobu na pečení. Dobře ji vytřete olejem. ⁠
10
Větší pracovní plochu (kámen, lamino) potřete, stačí namočit ruce do misky, kde vám odpočívá těsto naložené v oleji.⁠
11
Vezměte si jednu placku, opatrně ji začněte natahovat od krajů nejdříve v rukách, na hřbetě rukou a pak i na ploše stolu.
12
Snažte se vytvořit co nejtenčí blánu. Může se klidně blížit i k metru.
13
Nyní zesílený okraj odtrhněte nebo odřízněte nožem a dejte stranou (ten už nevyužijete). S ním by bylo těsto příliš hutné.⁠
14
První vrstvu těsta poskládejte bez náplně od krajů směrem ke středu tak, aby se přehyby hezky vrstvily přes sebe a vytvořily několikavrstvý pentagon o přibližném průměru 26–30 cm (ten bude tvořit základnu pro náplň v další⁠ vrstvě).
15
Někteří pekaři ještě vrstvy pokapávají olejem, aby se dobře oddělily a vypekly.⁠Tuto vrstvenou placku bez náplně si dejte bokem.
16
Vezměte další kousek těsta, opět⁠ ho natáhněte na velkou plochu a nezapomeňte odstranit zesílený okraj.
17
Do středu položte již vytvořenou základnu, na ni dejte další čtvrtinu náplně a zase zbylé těsto přeložte přes náplň. Na náplni bude přibližně 5 tenoučkých plátků těsta.⁠
18
Takto pokračujte se 3 zbylými kousky těsta. Napněte je, ořízněte okraje, do středu položte základnu s náplní uvnitř, na vrch dejte další čtvrtinu náplně a tenoučké těsto⁠ napněte přes náplň a dejte stranou.
19
Opět napněte další těsto, do středu položte naplněnou část a postup opakujte.
20
Jakmile základnu zabalíte do poslední části těsta, koláč přesuňte do nádoby na pečení, potřete olejem a pečte přibližně 25 minut.⁠