1. home
  2. Recepty
  3. Bramborové knedlíky s uzeným masem

Bramborové knedlíky s uzeným masem


Připraveno za
70 min
Náročnost

Kategorie
  • Hlavní jídla
  • Recepty z masa
Oblíbená klasika našich babiček – bramborové knedlíky s uzeným. Připravte si tuhle dobrotu k nedělnímu obědu a úspěch máte zaručený. Těsto na knedlíky je velmi rychlé a zvládnou ho i naprostí začátečníci.

Suroviny

Suroviny na
 
porce

1 kg
Brambory A
300 g
Polohrubá mouka
1 kg
Uzené maso
200 g
Dětská krupice
500 g
Kysané zelí
5 lžíce
Vepřové sádlo škvařené
1 ks
Čerstvá BIO vejce 6 ks M
1 ks
Cibule žlutá
4 lžíce
Krystalový cukr
1 ks
Brambory A
2 ks
Jablka
Sůl
1 lžička
Kmín

Příprava

1
Uzené maso si uvařte nejlépe den předem (cca 1–1,5h), aby vychladlo a dalo se snadno nakrájet.
2
Brambory očistěte a nakrájejte na menší kousky. Vařte zcela doměkka s půl lžičkou soli a lžičkou kmínu. Poté pořádně brambory sceďte, ihned rozmačkejte mačkadlem na šťouchané brambory, zasypte krupicí, zamíchejte a nechte odklopené vychladnout. 
3
Kysané zelí částečně přemístěte ze sáčku do menšího hrnce. Podlijte studenou vodou, aby bylo zelí téměř zakryto, zamíchejte 2 lžíce cukru krystal, přiveďte k varu a 20 minut vařte. Poté slijte přebytečnou tekutinu a nechte na dně jen tak 1 cm. Nastrouhejte 1 střední syrovou bramboru najemno a 2 jablka nahrubo. Povařte 5 minut se zelím, které se takto zahustí.
4
Vychladlé brambory s krupicí lehce posolte, přidejte vejce a polohrubou mouku. Uhněťte rychle těsto, když moc lepí, přidejte mouku, ale ne zbytečně moc, těsto by bylo tuhé. Jen tak ať moc nelepí, bude se ještě podsypávat při tvarování. Dejte vařit velký hrnec s vodou do 3/4 výšky hrnce.
5
Uzené maso nakrájejte na kostičky. Těsto krájejte na menší díly, ze kterých tvarujte hady a poté placičky, které plňte kostkami uzeného masa a zabalte. Knedlíky vařte cca po 6 kusech ve vroucí vodě, zamíchejte a vařte 8 minut (v půlce opět promíchat). Po uvaření vytáhněte pomocí cedníku, vložte do velké mísy se lžící sádla, opatrně promíchejte a přikryjte Dete vařit další várku knedlíků.
6
Nakonec si připravte zkaramelizovanou cibulku. Velkou cibuli nakrájejte na tenké nudličky a smažte na dvou lžících sádla na středním plameni. Jakmile začne zlátnout, přidejte 2 lžíce cukru krystal a promíchávejte, nechte zkaramelizovat. Část zkaramelizované cibulky vmíchejte do zelí a zbylou část nechte na ozdobení jednotlivých porcí. 
7
Bramborové knedlíky podávejte na lůžku z připraveného zelí a shora posypte zkaramelizovanou cibulkou. Pokud zbyde uzené, můžete také přidat několik kostiček na talíř.