Co často chybí v jídelníčku?
Někdy má náš jídelníček velké nedostatky a jindy jsou to už drobnosti. I ty mají ale překvapivě velký vliv na naše zdraví, ale i energii a regeneraci. Přitom nemluvíme o žádných speciálních doplňcích, ale o úplně základních složkách stravy, které by měly být součástí každý den.
Vláknina – nejen základ pro zdravé trávení
Vláknina podporuje naše trávení a vyprazdňování, stabilizuje hladinu cukru v krvi a podporuje pocit sytosti. I tak ji má většina lidí v jídelníčku nedostatek. Vlákninu hledejte zejména v celozrnných a žitných výrobcích (pečivo, těstoviny), obilninových vločkách, luštěninách, ovoci, zelenině, semínkách.
Kolik ji přijímat?
Doporučená denní dávka pro dospělého je mezi 25 a 35 gramy za den. To odpovídá například třem porcím zeleniny, dvěma porcím ovoce, porci celozrnných obilovin a hrsti ořechů.
Bílkoviny – důležitost nejen pro svalovce
Bílkoviny nejsou jen pro lidi, co chodí do fitka. Jsou potřeba pro obnovu svalů, imunitní systém, tvorbu enzymů i hormonů. Pomohou i velmi dobře zasytit. Proto na ně zkuste myslet v každém jídle.
Najdeme je ve vejcích, rybách, masu, mléčné výrobky, tofu, tempehu.
Mikronutrienty – malé, ale zásadní
Základem pro jejich příjem je pestrost v jídelníčku. Čím větší výběr a různorodost potravin v jídelníčku, tím lepší. I tak někdy pestrý jídelníček nemusí stačit (nejčastěji omega 3 mastné kyseliny a vitamin D) a je potřeba je suplementovat. Suplementujte však po konzultaci s lékařem.
Čerstvé ovoce a zelenina
Mnoho lidí podceňuje i něco tak samozřejmého, jako je čerstvá zelenina. Důležitá porce vlákniny, vody, vitamínů i minerálních látek. Zkuste je ke každému jídlu přidat.
Malé změny, velký rozdíl
Zdravý jídelníček není o dokonalosti, zkuste jídelníček rozšiřovat o další potraviny a myslet na základní složení talíře - komplexní sacharidy, bílkoviny, zelenina nebo ovoce a trochu tuků.