
Mlsejte přes svátky ve (vyváženém) stylu

Svátky jsou plné setkání, tradic a neodmyslitelně k němu patří i dobré jídlo. Vánoce by však neměly být symbolem obžerství. Nejde o to zakázat si cukroví nebo si nedat bramborový salát. Klíč je v tom najít balans, který vás nechá užít si sváteční dobroty, ale pořád jíst výživně.
Co vlastně sváteční mlsání dělá “nezdravým”?
Nejsou to samotné dobroty, ale kombinace několika faktorů: velké porce, časté ochutnávání, minimum běžných jídel a spousta příležitostí k „ještě jednomu“ kousku. Sváteční jídla jsou většinou bohaté na cukr a tuk, naopak velmi chudé na vlákninu a bílkoviny. Naučte se s nimi pracovat chytře.
Jak to udělat tak, aby to dávalo smysl?
Tady je pár jednoduchých pravidel, která vám pomůžou užít si svátky naplno:
- Začněte běžným jídlem.
Místo toho, abyste celý den přežívali na cukroví, si dejte běžnou snídani, oběd i večeři: zdroj bílkovin + příloha + zelenina. Takové jídlo vám zajistí stabilní energii a díky tomu bude menší šance, že večer “vyluxujete” tác lineckého. - Cukroví jako dezert.
Cukroví je prostě dezert, 2-3 kousky po jídle nejsou ve vašem jídelníčku problém. - Porci si naložte na talířek, neujídejte z velkého tácu.
Když máte před sebou velký tác, je těžké odhadnout množství. Malý talíř vám dá vizuální kontrolu i spokojený pocit z porce. - Kombinujte sladké s něčím sytějším.
Buď si dejte cukroví po jídle jako dezert, nebo ho zařaďte přímo do jídla - třeba jako svačinu s hrnkem kefíru, nebo tvarohem.
Tip na závěr
Svátky nejsou o dokonalosti. Jsou o radosti, a tu si můžete dopřát i ve vyváženém stylu. Nezapomeňte pít dostatek vody, na jídlo si udělejte čas, nejezte kontinuálně od rána do večera. Přidejte více zeleniny, vlákniny a bílkovin. Nezapomeňte taky na dostatek vody a zkuste přidat i pohyb na čerstvém vzduchu.


