1. home
  2. Články
  3. Chcete grilovat i po sezóně? Pořiďte si kontaktní gril!

Chcete grilovat i po sezóně? Pořiďte si kontaktní gril!

Grilování se stalo v Čechách jednou z nejoblíbenějších letních kratochvílí. Ale co dělat, když už teploty klesají a vy byste přesto rádi dopřáli kousek grilovaného masa, sýru, zeleniny nebo tofu? Pak je na čase sáhnout po grilovací pánvi nebo kontaktním grilu, které můžete používat klidně po celý rok.


Kontaktní grily, grilovací pánve, plynové či elektrické grily mají kromě možnosti celoročního grilování i tu výhodu, že je můžete používat na balkóně či v bytě. Sice se budete muset vzdát vůně dřeva, ale jídlo bude chutnat skvěle. Podívejte se na tipy, jak připravit skvělou grilovačku, i když už je dávno po sezóně.

Kvalitní suroviny

Základem dobrého grilování jsou kvalitní a čerstvé suroviny. Počínaje čerstvým a správně naloženým masem, přes čerstvou zeleninu či ovoce a křupavým pečivem konče. Jedině kvalitní a čerstvé suroviny totiž zajistí, že si na jídle pochutnáte bez následků.


Češi nejčastěji grilují maso – krkovice, karbanátky či ryba nebo kuře na grilu – bez toho se grilování neobejde. V poslední době stoupá obliba grilovaných steaků, není se čemu divit, ale pozor, steaky nelze dělat z kteréhokoliv masa. Na rare steak se hodí pouze maso hovězí, v němž v podstatě nehrozí přítomnost škodlivých bakterií. Vepřové maso lze bezpečně upravit jako medium steak, ale nikdy méně. A drůbež musíte vždy dokonale propéct, jinak hrozí nákaza například salmonelou. Jak si vybírat maso na grilování se můžete podívat v jednom z našich článků.

Tuky se mají pálit jen minimálně

Při běžném grilování je potřeba se vyhnout přebytku tuků, které by se na otevřeném ohni pálily. Tím by vznikly zplodiny, které lidskému zdraví neprospívají. Lepší plynové grily nebo grily na dřevěné uhlí mají speciální odtokové kanálky, které nepustí tuk přímo k ohni.


U běžných malých grilů na dřevěné uhlí byste měli používat podtácky. Napřímo grilujte jen zeleninu a steaky, ostatní druhy masa vždy dejte na podtácek.


Pokud však grilujete na elektrickém grilu nebo na grilovací pánvi na sporáku, nemusíte tento problém vůbec řešit. To samé platí i pro případ grilování v troubě a na kontaktních grilech. Zplodin se tu nemusíte obávat vůbec, což je další výhoda tohoto způsobu grilování.

Jak grilovat na pánvi

Grilovací pánev je řešením pro domácnosti, kde se nedá grilovat venku. Stačí ji pořádně nahřát a můžete začít s grilováním. Maso zprudka opečte z obou stran, a pak buď nechte jen pod poklicí pomalounku odpočinout při staženém plameni nebo na plotně o minimálním výkonu, případně stáhněte teplo na polovinu a nechte postupně dopékat.

Jak grilovat na kontaktním grilu

Kontaktní gril je hitem posledních let, grilování na něm je zdravější a také rychlejší. Kontaktní gril dokáže totiž opékat maso z obou stran najednou, díky tomu se z masa ztrácí jen minimum tekutiny. Výsledkem je pak dobře opečené, ale přitom šťavnaté maso, plné chuti.


Díky přípravě jídla na elektrickém grilu si nejen připomenete léto klidně i v zimě, ale grilované jídlo může bude i zdravější. Kontaktní grily totiž obvykle disponují nepřilnavou úpravou, která nevyžaduje použití velkého množství tuku. Jídlo můžete ochutit pouze kořením, případně dresinky na bázi jogurtu či zakysané smetany. Maso ani zelenina se na kontaktním grilu tolik nepřipalují a pečou se pozvolna, snáz je tak opečete přesně podle toho, jak to máte rádi.


Na kontaktním grilu si tak můžete připravit opravdu všechno, co znáte z letních grilovaček. Začít můžete například u šťavnatých hovězích burgerů. Ty se budou na kontaktním grilu připravovat rovnoměrně, maso tak zůstane krásně šťavnaté.


Vegetariánské dobroty z grilu se na kontaktním grilu připravují dokonce lépe než na grilu na uhlí. Luštěninové placky se totiž často drobí a kousky padají do grilu. Na kontaktním grilu tento problém odpadá. Můžete si tak s klidem připravit cizrnové placky.


Špízy na kontaktním grilu jsou skvělou volbou, pokud máte hosty, mezi kterými jsou jak „masožravci”, tak vegetariáni. Zeleninové špízy můžete použít i jako přílohu ke grilovanému masu. Zeleninu můžete ugrilovat i samostatně. Zeleninu krájejte na větší kusy – cuketu na kolečka, mrkev pouze podélně, papriku na proužky.


Grilovaný sýr se salátem se skvělou zálivkou je perfektní večeře nejen v létě. Pro grilování je perfektní polotvrdý řecký sýr nebo oštiepok. Vykouzlíte tak během chvilky skvělý předkrm s brusinkami či olivami.


Spoustu dalších receptů na grilování, které si nemusíte dopřávat jen v létě, najdete na Gusto Academy. S kontaktním grilem si je můžete připravovat kdykoliv dostanete chuť.

Redakce Gusto Academy