Jak dostat víc zeleniny do jídelníčku?

Zelenina je důležitou součástí jídelníčku. To ví asi každý, pro spoustu lidí je ale doporučovaných 400-500 g denně nepředstavitelných. Jíst víc zeleniny není jen o tom jíst víc salátů, dá se to i hravěji a nápaditěji. 

Proč na zeleninu nezapomínat?

Zelenina má několik unikátních rolí:

  • pomůže nám zasytit,
  • podpoří trávení díky vláknině,
  • dodá prospěšné látky (vitamíny, minerální látky, antioxidanty),
  • zpestří chuť i barvu našeho jídla.

 Udělejte z ní samozřejmost

Zelenina má být jednoduše u každého jídla. Místo velkého „salátu na sílu“ přidávejte kousek zeleniny ke každému jídlu. Naučte se ji automaticky přidat ke každému hlavnímu jídlu. Připravujete ji různorodými způsoby (syrovou, pečenou, grilovanou, restovanou), a to včetně té, která vám dříve nechutnala. To, že jste něco nejedly jako děti ve školní jídelně, neznamená, že se to teď nezměnilo.
Jo a před dětmi nikdy neříkejte, že zelenina je “listí”, “jen pro králíky” nebo prostě “není dobrá”.

Zelenina nemusí být jen čerstvá

Blíží se zima a čerstvá zelenina bude o něco méně atraktivní, a tak se nebojte použít mraženou zeleninu, loupaná rajčata v plechovce nebo zavařenou zeleninu, ať už to budou rajčata, červená řepa nebo třeba zelí.

Kam ještě se zeleninou

Zelenina se dá přidat i daleko víc nenápadně a pořád se počítá:

  • nastrouhaná cuketa do těsta na muffiny,
  • pečená řepa do čokoládové bábovky,
  • nastrouhaná mrkev do boloňské omáčky,
  • banánovo-jogurtové smoothie s baby špenátem,
  • dýňové, brokolicové a jiné polévky.