
Jak dostat víc zeleniny do jídelníčku?

Zelenina je důležitou součástí jídelníčku. To ví asi každý, pro spoustu lidí je ale doporučovaných 400-500 g denně nepředstavitelných. Jíst víc zeleniny není jen o tom jíst víc salátů, dá se to i hravěji a nápaditěji.
Proč na zeleninu nezapomínat?
Zelenina má několik unikátních rolí:
- pomůže nám zasytit,
- podpoří trávení díky vláknině,
- dodá prospěšné látky (vitamíny, minerální látky, antioxidanty),
- zpestří chuť i barvu našeho jídla.
Udělejte z ní samozřejmost
Zelenina má být jednoduše u každého jídla. Místo velkého „salátu na sílu“ přidávejte kousek zeleniny ke každému jídlu. Naučte se ji automaticky přidat ke každému hlavnímu jídlu. Připravujete ji různorodými způsoby (syrovou, pečenou, grilovanou, restovanou), a to včetně té, která vám dříve nechutnala. To, že jste něco nejedly jako děti ve školní jídelně, neznamená, že se to teď nezměnilo.
Jo a před dětmi nikdy neříkejte, že zelenina je “listí”, “jen pro králíky” nebo prostě “není dobrá”.
Zelenina nemusí být jen čerstvá
Blíží se zima a čerstvá zelenina bude o něco méně atraktivní, a tak se nebojte použít mraženou zeleninu, loupaná rajčata v plechovce nebo zavařenou zeleninu, ať už to budou rajčata, červená řepa nebo třeba zelí.
Kam ještě se zeleninou
Zelenina se dá přidat i daleko víc nenápadně a pořád se počítá:
- nastrouhaná cuketa do těsta na muffiny,
- pečená řepa do čokoládové bábovky,
- nastrouhaná mrkev do boloňské omáčky,
- banánovo-jogurtové smoothie s baby špenátem,
- dýňové, brokolicové a jiné polévky.


