
Jak se vyvarovat chybám?

Přeskakování jídel
Jednou z nejčastějších chyb je nepravidelnost a vynechávání jídel. Příliš dlouhé pauzy nebo dohánění všeho večer rozkolísává hladinu cukru v krvi a přináší únavu v průběhu dne, ale i vlčí hlad v druhé polovině dne.
Zkus si najít svůj systém a konzistentní rytmus. Můžou to být tři hlavní jídla a jedna až dvě svačiny během dne. Neexistuje jeden správný způsob, je důležité najít vzorec, který bude vyhovovat vám.
Příliš málo bílkovin
Nedostatek zeleniny a vlákniny
Zelenina bývá často skoro jen na okrasu, ale ve skutečnosti by měla tvořit základ každého talíře. Přináší vlákninu, vitamíny, minerální látky i vodu.
Cílem by měly být alespoň tři porce zeleniny denně, doplněné o ovoce. Vlákninu samozřejmě nezískáváme jne odtud, ale také z celozrnných obilovin a luštěnin, semínek a ořechů.
Hledání dokonalosti
Přehnaná kontrola a přísnost. Dokonalý jídelníček neexistuje, dlouhodobá změna vzniká z rovnováhy, ne z extrémů.
Najděte v jídelníčku flexibilitu a jídla spíše zařazujte než vyřazujte. Důležité je celkové nastavení, ne jeden den.
Malé kroky, velká změna
Vyvarovat se chyb neznamená být dokonalý, ale být pozorný. Každý malý krok jako je sklenice vody navíc, porce zeleniny navíc, vyvážené složení talíře, se počítá.
Zdravý životní styl se nevytvoří přes noc, ale postupně a udržitelně.


