1. home
  2. Články
  3. Jak správně upéct kachnu a husu?

Jak správně upéct kachnu a husu?

Chystáte se doma připravit dokonalou husí či kachní pečínku, ale přesně nevíte, jak na to? Honza Punčochář vám ve videu poradí, jak s husou a kachnou pracovat a jak si maso připravit na další úpravu.


Kachna a husa se nejčastěji připravují na Svatomartinské hody. V rodinách i restauracích se tradičně peče husa nebo kachna a podává se zelím a knedlíkem. Pokud byste chtěli klasickou pochoutku vyzkoušet v trochu jiném hávu, budou se vám jistě tipy vyhlášeného šéfkuchaře hodit.

Jaký je rozdíl mezi husou a kachnou?

Kachna je obecně menší než husa. Urostlá kachna může mít kolem 4 kilogramů, zatímco husa se může dostat až na 8 kilogramů. Chuťově jsou velmi podobné, mírné rozdíly jsou v konzistenci masa – husí maso je pevnější, ale také tučnější než kachní. Kachna má obecně maso křehčí a také se peče kratší dobu. Jinak se však tepelná úprava kachny a husy příliš neliší.

Pečená kachna nebo husa v celku nebo po částech?

Obě můžete péct v celku nebo se rozhodnout připravit z masa více jídel. Případně péct kachnu nebo husu rozporcované. Ať se rozhodnete pro pečení v celku nebo po částech, vždy si pamatujte, že byste měli maso naložit do solného roztoku, aby bylo maso pěkně prosolené a po upečení chutné.


Podle Honzy Punčocháře si můžete doma připravit roztok soli a vody v poměru 80 g soli na 1 litr vody. Poměr si upravte podle toho, kolik vody budete pro naložení masa potřebovat. Dbejte na to, že maso musí být celé ponořené, aby se správně prosolilo. Do připravené marinády ponořte kachní či husí maso na 24 hodin.


Možná si říkáte, že porcování je zbytečně zdlouhavé. Ve videu však můžete vidět, že rozporcovat husu nebo kachnu není žádný problém. Výhodou této přípravy je i to, že se maso v troubě nevysuší. Při pečení v celku se totiž velmi snadno stane, že se kachní či husí prsa vysuší.


Husí a kachní stehna je ideální konfitovat. Přesto, že to může znít složitě, konfitování je jednou z nejjednodušších příprav masa, které existují. Při konfitování se maso pomalu dusí v tuku a vlastní šťávě. Díky tomu si zachová svou šťavnatost. Konfitovaná husí či kachní stehna jsou opravdovou pochoutkou a čas, který jim věnujete, se opravdu vyplatí.


Droby a skelet můžete využít na přípravu polévky a omáček. Husí droby jsou perfektní pro uvaření husího kaldounu, na kterém si rozhodně pochutnáte.


Mnoho dalších receptů, které si můžete z husího a kachního masa doma připravit podle receptů Honzy Punčochoře najdete na Gusto Academy.

Redakce Gusto Academy