Jak vyladit zdravý jídelníček?

Základy už znáte z našich předchozích článků. Talíř poskládaný z bílkovin, komplexních sacharidů, tuků a porce zeleniny nebo ovoce. To je pevný základ, na kterém se dá stavět. Jakmile ale máte vyváženost v malíku, můžete si začít hrát a jídelníček posouvat dál, směrem k větší pestrosti a objevovat nové chutě.  

Pestrost je klíčem

Nemusí jít o velké změny, stačí si občas pohrát se surovinami. Zkuste vyměnit klasickou rýži za černou čočku nebo bulgur. Přidejte do salátu kimchi pro extra dávku probiotik a vlákniny. Dejte šanci tofu či tempehu jako zdroji rostlinných bílkovin. Čím barevnější a rozmanitější talíř, tím víc různých živin tělu dodáte.

Inspirace do praxe

Určitě oceníte konkrétní příklady, co by to mohlo být. I ty pro vás máme:

  • Hlavní jídla:
    • pečený losos s černou čočkou a grilovanými cherry rajčaty a cuketou 
    • rýže s trochou sojovky, vařená vejce a kimchi
    • tofu kari s kokosovým mlékem, spoustou zeleniny a basmati rýží
    • bulgurový salát s čerstvou zeleninou, čerstvou mátou, olivami, kuřecím masem nebo sýrem a citronovou šťávou
  • Svačiny:
    • skyr s vločkami, ovocem a trochou pekanových ořechů
    • kváskový chléb s pomazánkou z tvrdého tvarohu, feta sýru a červené řepy
    • kefírové mléko a banana bread z celozrnné mouky

Objevujte nové chutě

Zdravý jídelníček nemusí znamenat nudu ani rutinu. Výměna pár ingrediencí může udělat jídlo zajímavější, podpořit trávení a dodat tělu to, co by mu v běžné skladbě mohlo chybět. Vyladěný jídelníček není o striktních pravidlech, ale o pestré kombinaci, která tě dlouhodobě baví a drží v energii.

Díky tomu doplníte jídelníček i o daleko větší spektrum mikronutrientů (vitamínů a minerálních látek) a dalších tělu prospěšných látek jako jsou antioxidanty, polyfenoly, vláknina aj.