1. home
  2. Články
  3. Moderní výživové směry: co mezi ně patří?

Moderní výživové směry: co mezi ně patří?

Zajímáte se o výživu a svůj jídelníček? Pak jste určitě zaregistrovali pojmy jako low carb, flexitariánství, veganství a další. Čím se vyznačují? A pro koho jsou vhodné? Na to se společně podíváme v dnešním článku.

Výživové směry omezující konzumaci masa a živočišných produktů

Možná jste se rozhodli přehodnotit svůj jídelníček a částečně omezit maso. Nebo už ho nějakou dobu nejíte a jen hledáte novou inspiraci. 


Obecně vzato je vegetariánství alternativní výživový směr, který preferuje rostlinné potraviny (ovoce a zeleninu, obiloviny, luštěniny nebo ořechy), vyřazujete/omezujete maso a případně i další živočišné produkty jako vejce, mléko a máslo. Podívejte se na to, jak vám prospěje ovoce a zelenina. Jejich přínosům jsme se věnovali v článku: Jaké benefity má ovoce a zelenina pro naše zdraví?

Rozlišují se tedy různé varianty vegetariánství, vždy ale záleží na tom, které živočišné produkty jsou „povolené“. Z toho následně plynou benefity, ale i rizika.


Osobně bych se nejvíce přikláněla k flexitariánství. Možná už svůj jídelníček podobně směřujete, název „flexitariánství“ mu však dává onu pověstnou škatulku. Maso v jídelníčku nemusí být každý den, naopak. Je totiž pravděpodobné, že jeho občasné vynechání vás dovede k tomu, že začnete jíst více luštěnin, zeleniny nebo celozrnných produktů. 


Ať už se rozhodnete jakkoliv, tak stále nezapomínejte na důležitou vyváženost jídelníčku.


Nestačí maso jen omezit, případně úplně vyloučit bez další snahy ho nahradit jinak. Může se pak snadno stát, že váš jídelníček bude chudý na bílkoviny a další neméně důležité živiny. 


Platí, že čím striktnější způsob stravování si vyberete, o to větší znalosti ohledně výživy je třeba mít a také myslet na to, že se často neobejdete bez suplementace, abyste přijímali dostatek všech nutrientů. Nebude také od věci se o svém jídelníčku poradit s nutričním terapeutem. To platí hlavně v případě veganství, které je nejpřísnější.

Low carb (nízkosacharidové) stravování

Jen málokterý typ stravování se v současné době těší takové oblibě, jako je právě low carb. 


Díky stravě se sníženým množstvím sacharidů možná rychleji zhubnete nebo se budete cítit lépe. Kromě toho, že je omezení sacharidů nástrojem k hubnutí, pro mnohé je také životním stylem. Není ale low carb jako low carb: nízkosacharidové stravování má spoustu modifikací.


Je ale třeba rozlousknout jeden oříšek: low carb totiž nemá jednoznačnou definici. Pro zjednodušení si můžeme představit takový jídelníček, kde celkový denní příjem sacharidů klesá pod 45 %. Častokrát to je ještě mnohem méně. To, kolik sacharidů celkem sníte, ale také záleží na tom, jak vysoký váš denní příjem je. 


V takovém jídelníčku se připravte nejen na omezení sladkostí, ale i pečiva, příloh, většího množství ovoce apod. Pokud „ukrojíte” ze sacharidů, bude potřeba přidat jinde: na bílkovinách a tucích. Na talíři tedy budete mít více masa, sýrů nebo vajec. Jak se liší cukry a sacharidy? Připomeňte si v článku.


Je ale důležité zmínit, že low carb stravování není univerzálním nástrojem pro všechny bez rozdílu. Může vám vyhovovat, ale také nemusí. Neumíte si den představit bez křupavého kváskového chleba nebo porce těstovin? Pak to nebude nic pro vás a na své si přijdete při jiném způsobu stravování. Každé hubnutí funguje na principu kalorického deficitu, takže ani low carb není zázračnou zkratkou. Jak si lépe a zdravěji sestavit jídelníček? Načerpejte inspiraci v článku.


Možná jste správně vytušili, že s nízkosacharidovým stravováním to není jen tak. Rozlišit můžete několik modifikací s různým stupně restrikce sacharidů. Zatímco některé nabývají na popularitě (ketogenní dieta), jiné mají svoji slávu za sebou (Atkinsova dieta).Ať už se rozhodnete pro jakýkoliv typ, jedno mají společné: prim hraje čerstvost a kvalita potravin. 

Závěrem

Pamatujte, že každá změna stravovacích návyků musí být především dlouhodobě udržitelná. 

V případě obou hlavních uvedených výživových směrech (a jejich modifikacích) platí, že se vám vyplatí vzdělávat se, abyste ke změně mohli přistoupit s kritickým myšlením a zhodnocením jednotlivých kroků.

V případě nízkosacharidového stravování platí, že sacharidy v jídelníčku rozhodně nejsou žádným strašákem. Stejně jako všechny makroživiny plní svoje funkce. Někomu však může vyhovovat je omezit, ať už ve snaze zhubnout nebo jinak ovlivnit svoje zdraví. Pokud se rozhodnete jej vyzkoušet, doporučuji některou z mírnějších forem, například mírné omezení příloh.


Platí to ale i naopak. To, že low carb někomu vyhovuje ještě neznamená, že bude sedět i vám. Sledujte, jak se s daným jídelníčkem cítíte a jděte na to selským rozumem. Zbytečně nevyřazujte celé skupiny potravin, jezte pestře a sezónně.

Tereza Havlínová