
Mrkněte na časté přešlapy v jídelníčku

Snídaně tak napůl
Káva a jogurt s banánem. To může na první pohled působit super zdravě, ale je to přesně ta věc, co vás nezasytí a brzy vás požene pro něco dalšího, nejspíš sladkého.
Přidejte zdroj komplexních sacharidů a vlákniny (vločky, nespékané müsli, celozrnné pečivo). Snídaně by měla být plnohodnotné jídlo, ne jen „něco do ruky“.
Nemám na to čas
Dlouhá pauza mezi jídly, kdy už se vám svírá žaludek. Hodíte tam aspoň kávu a na jídlo si najdete čas až za nějakou dobu. V tu chvíli vás začne trápit nadýmání a bolest žaludku. Nejspíš si říkáte, co jste snědli špatného. Ona je odpověď možná v tom, že jste jen nejedli vyváženě a pravidelně.
Neznamená to jíst každé dvě hodiny, ale mít konzistentní rytmus, například tři hlavní jídla, případně jednu až dvě menší svačiny.
Bílkovin jako pro vrabce
Zelenina až večer
Těstoviny, maso, omáčka, ale zelenina nikde. Říkáte si, že by vám porce už asi měla stačit, ale nestačí? Jedním z důvodů může být i ten, že máte málo zeleniny v jídle a tak je sice kaloricky vydatné, ale objemově ne.
Půl talíře zeleniny k obědu by měl být základ. Ať už ve formě salátu, pečené nebo dušené zeleniny, ale i polévka se počítá.


