Naše bílá vína: úroda z českých vinic

Chystáte se na nákup bílého vína a chcete vědět pár základních věcí, které přijdou jistě vhod? Nový článek je jako stvořený pro zaryté vinaře i úplné nováčky.
Léto a víno patří k sobě a více než kdy jindy je třeba dbát na teplotu vína. Bílé víno se podává nachlazené, kdy doporučená teplota pro konzumaci je 8–12 °C. Bílá vína je proto vhodné servírovat v nádobě s ledem nebo v chladicím tubusu. Některá vybraná vína se samozřejmě hodí pro archivaci ve vinném sklepě nebo domácí vinotéce.
Ještě než se pustíte do výběru z bohaté nabídky našich vín, pojďme se seznámit se základními údaji o našich bílých vínech. Trocha teorie z vás může před společností udělat znalce. V České republice se pěstuje réva vinná na vinicích o rozloze přes 18 655 hektarů vinic a ve 383 vinařských obcích, přičemž téměř 96 % se nachází na Moravě a nejvíce v okrese Břeclav. Z celkové plochy vinic je 70 % osázeno bílými odrůdami. V České republice se vyrábějí vína z 35 bílých a 26 modrých odrůd, zapsaných ve Státní odrůdové knize.
Bílé víno z českých hroznů

Na život jako víno!





