1. home
  2. Články
  3. 3 tipy, jak připravit famózní vajíčkový brunch

3 tipy, jak připravit famózní vajíčkový brunch

Jak podle vás vypadá nejlepší víkendová snídaně? My vsázíme na vajíčka! Připravili jsme pro vás hned 3 tipy, jak si připravit báječný víkendový brunch přímo u vás doma. Podíváme se na to, jak připravit vejce do skla, zastřená vejce nebo nestárnoucí klasiku v podobě míchaných vajec.

CO SE HODÍ VĚDĚT

  1. U všech receptů používejte vejce v pokojové teplotě.
  2. Pokud použijete vejce přímo z lednice, prodlouží se doba varu o cca 15 až 30 sekund. Vždy ale záleží na velikosti vajec – větší vejce potřebují času více.
  3. Vařená vejce půjdou lépe loupat, pokud do vody na vaření přidáte trochu soli.
  4. Čerstvé slepičí vejce poznáte tak, že po vložení do sklenice s vodou klesne ke dnu. Čím je vejce starší, tím obsahuje více vzduchu, který ho nadnáší.
  5. Před uložením vyndejte vejce z papírového obalu, abyste zabránili možné kontaminaci nežádoucími mikroorganismy. Ideální jsou plastové držáky.
  6. Skladujte je ideálně na střední polici lednice, kde teplota nejméně kolísá.


VEJCE DO SKLA

  • 3 vejce
  • sůl, pepř
  • rajčata
  • balkánský sýr 
  • čerstvá bylinka

Postup

  1. Nejprve přiveďte vodu k varu. Vejce vkládejte do hrnce s vroucí vodou pomocí lžíce, díky tomu zabráníte naklepnutí vajíčka o dno.
  2. Vejce vařte 4 minuty a následně vložte na 1 minutu do ledové vody. Díky lehkému zchlazení si nepopálíte ruce.
  3. U vajec oloupejte pouze špičku a obsah přendejte nejprve do misky, ať můžete odstranit případné vaječné skořápky.
  4. Uvařená vejce servírujte do skleničky a zbylou vodu ze dna misky vylijte.
  5. Dochuťte solí, pepřem a podávejte například s rajčaty, sýrem a čerstvými bylinkami.


ZASTŘENÉ VEJCE

  • vejce
  • 1 lžíce octa

Postup

  1. Vodu v hrnci přiveďte k varu, přilijte do ní ocet a po chvíli ztlumte teplotu. 
  2. Vejce vyklepněte do naběračky, roztočte ve vodě vír a vejce opatrně vlijte do středu vodního víru.
  3. Vejce nechte ve vodě cca 3 minuty (záleží na velikosti vejce). Bílek bude ztuhlý, ale žloutek tekutý. 
  4. Podávejte například na toustu s lososem a omáčkou.

 

GUSTO TIP:

POKUD SI NA PŘÍPRAVU NETROUFÁTE, MŮŽETE VEJCE UVAŘIT ZABALENÉ V POTRAVINOVÉ FÓLII.


MÍCHANÁ VEJCE

  • 3 vejce
  • máslo
  • sůl
  • pepř
  • čerstvé bylinky nebo jarní cibulka

Postup

  1. Na pánvi rozpusťte trochu másla.
  2. Vejce nejprve dobře prošlehejte a poté vlijte do pánve.
  3. Stále míchejte, ale jen krátce – cca půl minuty.
  4. I po sundání z plotny se vejce lehce vaří, proto je ihned podávejte.
  5. Finálně dochuťte solí, pepřem a zasypte bylinkami nebo jarní cibulkou.

Redakce Gusto Academy