1. home
  2. Články
  3. Jak na zdobení dortů: snadné a perfektní tipy

Jak na zdobení dortů: snadné a perfektní tipy

Zdobení dortů nemusí být nic náročného, i když se to na první pohled tak nezdá. Stačí vám k tomu několik základů a vhodný krém, se kterým se vám bude dobře pracovat. To všechno pro vás máme v dnešním článku, který je tipů doslova plný. Zvládnete pak sami připravit famózní dort hezky se vším všudy.


Jakmile se pustíte do pečení dortu, myslete na jednu důležitou věc. Je vhodné dělat dort den dopředu, aby si hezky sednul a případné nerovnosti se mohly zarovnat krémem.

Jak používat zdobicí sáček?

  1. Nejprve ustřihněte špičku.
  2. Poté vyberte vhodný nástavec a zevnitř ho nasaďte do sáčku.
  3. Ten pak vložte do vysoké sklenice a ohrňte jeho okraje.
  4. Plňte vybraným krémem, zamotejte a můžete používat.
  5. Pokud je to nutné, dejte krém ještě vychladit do lednice.

Základní recept na krém

Pokud chcete mít jistotu, že dort na krém můžete použít hned a dobře se vám s ním bude pracovat, zkuste tvarohovo-šlehačkový v poměru 2:1. Například tedy 500 g tvarohu, 250 g smetany ke šlehání a cca 100 g moučkového cukru na doslazení (upravit můžete dle chuti). Není třeba ho nechat zatuhnout, lze ho rovnou plnit do zdobičky a použít. A oproti máslovému má také ještě jednu výhodu – pokud se vám zdobení nebude líbit, jde snadno setřít a použít znovu. Neroztéká se totiž tolik jako třeba máslový.



Před zdobením si dobře rozvrhněte, kam krém dáte. Při vytlačování krému držte zdobicí sáček kolmo ve svislé poloze, nijak ho nenaklánějte. Zdobte vždy od největších elementů, mezery se vyplní menšími, jako například ořechy, sušeným nebo čerstvým ovocem a bylinkami.

Skvělé tipy na zdobení

Přemýšlíte, jak vylepšit základní dort? Pomocí zdobicího sáčku můžete vykouzlit malé kopečky, na které pak už stačí dát jen upečené kokosky, čerstvé ovoce, mandle a čerstvou mátu. Snadné, ale o to víc zajímavé. Výbornou volbou na zdobení dortů jsou i květiny – jen je třeba vybrat ty vhodné, tedy jedlé květy, jako např. chrpu, sléz, černuchu setou, třapatku nachovou, pelargonii, čekanku, lichořeřišnici, řebříček, levanduli, měsíček, afrikán, vřes nebo květ dobromysli. Zároveň myslete na to, že nanesený krém na dortu musí být čerstvý, aby se květiny lépe uchytily. Před použitím je uchovávejte v uzavíratelné nádobě na vlhkém ubrousku


Až se tedy budete chystat na výročí nebo narozeninou oslavu, budete vědět, jak na to!

Redakce Gusto Academy