1. home
  2. Články
  3. Víte, jak správně vykostit kuře? Pusťte si náš návod!

Víte, jak správně vykostit kuře? Pusťte si náš návod!

Chcete umět zpracovat kuře jako kuchařský mistr? Víte, kterou část nože využít? A čeho se vyvarovat, abyste maso neznehodnotili? Honza Punčochář vás provede svým rychlokurzem vykosťování kuřete, který vám ušetří čas, peníze a zaručí lepší gurmánské zážitky.

Postup:

  1. Nejdřív kuře prohlédněte. Kdyby na něm byly nějaké chloupky, otrhejte je nebo opalte letlampou. 
  2. Kuře dejte prsy dolů, rozložte a uřízněte křidélka. A to tak, že naříznete na kloub, zlomíte a jednoduše proříznete.
  3. Od hlavy po zadní část kuře nařízněte. Jeďte přesně po těch kostech a pracujte hlavně špičkou nože. Přímé a jednoduché tahy. 
  4. Neřežte jako pilkou, protože to byste maso potrhali. 
  5. Teď přejděte na kloub stehna. Zlomte, prořízněte a pokračujte dál.
  6. Stehna máte čistá a pokračujte k prsům. Znovu jděte po kostech přímým tahem. Dostanete se k chrupavce a prstem si naznačíte kost. 
  7. Jakmile je první půlka hotová, stejným způsobem udělejte tu druhou.
  8. U vykostění kuřete je důležité neproříznout kůži, aby byla pevná a nepotrhaná. Ideální na roládu.
  9. Kůže také udrží tu skvělou šťavnatost kuřete, což samozřejmě chcete.
  10. Jakmile jste u chrupavky, znovu si prstem naznačte, kde je. A teď se nožem podél chrupavky a kosti budete snažit dostat pryč celou kost.
  11. Kuře je hotové, ale určitě nezapomeňte na "císařskou kost".
  12. Stehna opět nařízněte po kosti. Obřízněte kloub, stáhněte maso a dostaňte ven zase čistou kost bez masa.
  13. Zbylou část křidélka nařízněte stejně jako u stehna a dostaňte kost z křídla ven. Opakujte i na druhé straně.
  14. A teď už máte hotovo!

Jan Punčochář