1. home
  2. Články
  3. Nejčastější mýty o bezlepkové stravě

Nejčastější mýty o bezlepkové stravě

V současné době je lepek, často spolu se sacharidy, dáván do souvislosti s mnohými zdravotními problémy a kily navíc. Možná i vy jste proto podlehli trendu a kupujete bezlepkové pečivo či na oslavě s těžkým srdcem odmítnete dort, přestože se vám při pohledu na něj sbíhají sliny. Je opravdu lepek problémem pro všechny bez rozdílu? Na tuto a mnohé další otázky si odpovíme v dnešním článku.

Co je to vlastně lepek?

Jako lepek neboli gluten se označuje skupina bílkovin, kterou najdete v obilovinách jako je pšenice, ječmen nebo žito. Je zodpovědný za případné problémy, které následně vzniknou po konzumaci těchto plodin. V pšenici najdete bílkoviny gliadin a glutenin, přičemž problémy způsobuje nejčastěji pšeničný alfa - gliadin

Pro koho je konzumace lepku problém?

Lepek v jídelníčku vadí třem skupinám lidí:

  • osobám s celiakií


Celiakie je autoimunitní reakcí tenkého střeva na konzumaci lepku. Vzniká zánět, střevní klky se vyhladí a živiny se nedostatečně vstřebávají. Příznaky (průjem, nadýmání apod.) se projevují spíše pozvolně, do několika hodin.

  • osobám s alergií na lepek


Alergie je akutní reakcí organismu na proniknutý alergen, v tomto případě lepek a jiné bílkoviny pšeničného zrna. Podobně jako se tomu děje například u alergie na ořechy. Příznaky se projeví za několik minut až hodin. Kromě toho se vyskytne škrábání a otok v krku, kopřivka nebo dušnost.


Fotografie od Farhad Ibrahimzade z Unsplash


  • osobám, které trpí neceliakální přecitlivělostí na lepek

Není potvrzena diagnóza celiakie nebo alergie, přesto vyřazení lepku přináší úlevu od zažívacích potíží.


Jak to tedy celé vlastně je? Máme tu pět odpovědí na nejčastější dotazy.

Je bezlepkový jídelníček vždy zdravější?

Pro zdravého člověka to nemusí platit. V sortimentu potravin bez lepku najdete samozřejmě zdraví prospěšné výrobky, ale i ty, které bychom mohli doporučit jen těžko. Je sušenka bez lepku, s výčtem surovin dlouhým jak týden před výplatou, zdravá? Nikoliv. Doporučím mít denně v jídelníčku pizzu s bezlepkovým základem? Ne. Pouhá nepřítomnost lepku totiž potravinu zdravější nedělá.


Pokud vás trápí nějaký z výše uvedených problémů, dodržování bezlepkového jídelníčku se nevyhnete. V tom případě je leckdy těžké správně vyvážit poměr makro i mikro živin. U přirozeně bezlepkových plodin (např. kukuřice) často chybí důležitá vláknina nebo minerální látky. Vysoce průmyslově zpracovaným potravinám bude lepší se vyhnout. Spíše vsaďte na plodiny, které jsou přirozeně bezlepkové, ale přesto jsou nabité živinami. Sem patří quinoa, celozrnná rýže nebo různé druhy luštěnin


Pokud jste zdraví, dodržování bezlepkového jídelníčku pro vás výrazné benefity nemá. Naopak – potraviny bez lepku vám mohou slušně nabourat rozpočet, protože jsou až třikrát dražší. A často také méně chutné. Typickým příkladem je pečivo, lepek totiž těstu dodává specifickou strukturu.

Může mi bezlepková dieta i uškodit?

Je důležité si uvědomit, že obiloviny jsou zdrojem vlákniny, vitaminů skupiny B, některých bílkovin nebo železa. Pokud jste se tedy rozhodli vyřadit lepek jen tak z rozmaru, nemusí to být nejlepší nápad.


Máte nově diagnostikovanou celiakii? Myslete na to, aby byl jídelníček i přes toto omezení co nejvíce pestrý. Vyměnit pečivo za pufované kukuřičné nebo rýžové chlebíčky není ideální. Některé druhy nejsou nutričně příliš hodnotné a obsahují méně vlákniny, proto ani nezasytí. Vy výběru potravin tápete? Obraťte se na nutričního terapeuta, jistě vám se sestavením jídelníčku ochotně pomůže.


Fotografie od Ella Olsson z Unsplash

Když přestanu jíst lepek, zhubnu?

Velká část lidí může mít ve svém okolí někoho, kdo po vyřazení lepku zhubnul jako mávnutím kouzelného proutku. Nenechte se zmást. Striktní vyřazení pečiva nebo vytrvalé odmítání koláčků od kolegyně znamená prosté snížení kalorického příjmu, tedy i možný kalorický deficit. Bez kterého se neobejde žádné hubnutí. 


 Abyste hubnuli, pečivo vyřazovat nemusíte. Taková cesta k pevnému zdraví a vysněné postavě možná bude příjemnější a o poznání chutnější. Kdejaký celiak by si s vámi možná rád vyměnil místo.

Pokud trpím celiakií, musím se vzdát i celozrnné mouky?

Bohužel ano. Způsob mletí je totiž to, co odlišuje “bílou” mouku od té celozrnné. V celozrnné mouce jsou umletá celá zrna: včetně obalových vrstev a klíčku. Znamená to tedy, že taková mouka je nutričně sice hodnotnější, ale lepek stále obsahuje. V případě bílé mouky se mele pouze část zrna. Klíček a obal se nezpracovává.


Ptáte se, co mouka špaldová? Špalda patří mezi staré odrůdy pšenice. Proto i špaldová mouka lepek obsahuje.

Přibírám, protože se mi lepek nahromadil ve střevech?

I tento mýtus se nezakládá na logice. Tenké střevo je místem, odkud se živiny vstřebávají. Takže pokud by lepek střeva “zalepoval”, živiny by se správně nevstřebávaly a naopak by docházelo k rychlému hubnutí.


V této souvislosti se dočtete ještě jeden rozšířený mýtus. Celiakie prý vzniká právě proto, že se lepek v těle dlouhodobě hromadí. Toto tvrzení dost možná vzniklo na základě skutečnosti, že celiakie nejčastěji propuká v dospělosti. Objeví se vlivem mnoha faktorů: genetika, působením vnějších vlivů jako je virová infekce nebo náročná stresová životní událost. Nicméně lepek se v těle nehromadí.

Tereza Havlínová