Pravidla a tipy pro bezmasé stravování

Kde brát bílkoviny?
Když nejíte maso, přicházíte o kvalitní zdroj bílkovin v jídelníčku. Kromě bílkovin živočišného původu existují i bílkoviny rostlinné. Jsou ale méně kvalitní: hůře se vstřebávají a často neobsahují kompletní spektrum aminokyselin. Proto je třeba je kombinovat mezi sebou (např. obiloviny a luštěniny) a jíst pestře.
Seitan se vyrábí z pšeničného lepku a říká se mu také pšeničné maso. Po tepelném zpracování vypadá jako maso a má podobnou strukturu. Ve 100 g seitanu je 25 g bílkovin, což z něj dělá výbornou náhražku masa.

Doplňte vitaminy
Vitamin B12 a D3 získáváme výhradně ze stravy s potravinami živočišného původu. Vitamin B12 najdeme v mase, rybách, vejcích a mléčných výrobcích. Vitamin D3 zase ve vaječných žloutcích a tučných rybách. Vegani, kteří nejedí žádné výrobky živočišného původu, musejí do své stravy zařadit potraviny obohacené o tyto vitaminy a ideálně zařadit i doplňky stravy. Snídejte obiloviny, zařaďte do jídelníčku alternativy masa, ale také chléb nebo sójové výrobky obohacené o vitamin B12.
Vitamin D patří mezi vitaminy rozpustné v tucích. Jedná se o nepostradatelnou látku pro naše zdraví, která však často v jídelníčku chybí. Vitamin D si člověk dokáže tvořit i sám, je k tomu ale zapotřebí přímé sluneční záření v podobě UVB paprsků dopadajících na naši kůži. Množství vitaminu D v našem těle tak úzce souvisí s dobou, po kterou jsme vystaveni slunci. Nejrizikovější období vzhledem k dostatečné hladině vitaminu D je od podzimu do jara, kdy je slunečního záření přirozeně méně, dalším faktorem je vyhýbání se slunci a život v uzavřených prostorech, který je pro moderní dobu typický. Pokud se rozhodnete pro doplněk, ideální je jeho živočišná forma – vitamin D3 (cholekalciferol).
A co sacharidy?

Vyvážená strava je základ
Každé jídlo skládejte tak, aby obsahovalo bílkoviny, sacharidy a vhodný tuk. Posnídejte třeba vejce s kvalitním pečivem a zeleninou, což je kombinace, která zajistí dostatečně dlouhý pocit sytosti.
I na oběd byste měli zkombinovat všechny makroživiny. Dopřejte si bílkoviny ve formě tofu nebo seitanu a kvalitní tuky jako je avokádo. Nezapomeňte na komplexní sacharidy v podobě vhodné přílohy: jídlo tak zasytí na delší dobu a dodá potřebnou energii. Vybírejte ze zdravějších verzí, například bulguru nebo quinoy, která je též bohatá na bílkoviny.
Podobně složená může být i večeře: poslední jídlo jezte 2–3 hodiny před spaním tak, abyste nešli spát příliš najedení, ale ani hladoví.
Jak určit ideální porci?
- BÍLKOVINA: dlaň ruky – tofu, fazole, čočka…
- SACHARIDY: sevřená pěst – celozrnné obiloviny, brambory, celozrnné těstoviny
- OŘECHY A SEMÍNKA: jedna hrst – jako svačina nebo součást hlavního jídla
- TUKY: palec – máslo a oříškové máslo
- SÝR: dva palce – jako svačina nebo součást hlavního jídla
Inspirovat se můžete také principem „zdravého talíře“:
- 1/2 zelenina v různých úpravách
- 1/4 vejce nebo mléčné výrobky
- 1/4 vhodné přílohy nebo pečivo
- tuk jako součást mléčných výrobků nebo využitý během přípravy pokrmů




