Čokoládová bábovka s brusinkovým rozvarem


Připraveno za
80 min
Náročnost

Kategorie
  • Dezerty a moučníky
  • Těsta a pečení
Přemýšlíte o tom, co budete péct o víkendu? Máme pro vás tip – bábovka je sázkou na jistotu. Když navíc přidáte čokoládu a brusinkový rozvar, máte úspěch zaručen.

Suroviny

Suroviny na
 
porce

Těsto
240 g
Hladká mouka
90 g
Kakao
2.5 lžička
Kypřicí prášek do pečiva
1 špetka
Sůl
230 g
České máslo 84 % mléčného tuku
150 g
Krystalový cukr
4 ks
Vejce L6 na podestýlce
1 lžíce
Instantní káva gold - rozpustná káva sušená
250 g
Zakysaná smetana
2 lžička
Přírodní vanilkový extrakt
50 ml
Olej
0.25 hrnek
Horká voda

Poleva
150 ml
Smetana ke šlehání 33%
150 g
Čokoláda na vaření
10 g
České máslo 84 % mléčného tuku

Rozvar
100 g
Brusinky lesní
1 ks
Šťáva z pomeranče
50 g
Krystalový cukr
Maliny
Ostružiny

Příprava

1
Chlazené suroviny vyndejte z lednice alespoň 30 minut před pečením. Všechny musí mít pokojovou teplotu.
2
Formu na bábovku vymažte trochou oleje a vysypte polohru­bou moukou.
3
Troubu předehřejte na 160 °C.
4
Mouku, kakao, sůl a kypřicí prášek prosejte do mísy a vše promíchejte.
5
Do druhé větší mísy vložte povolené máslo a vyšlehejte ho do jemné pěny. Poté přimíchejte cukr, vejce a opět šlehejte, dokud se vše hezky nespojí.
6
Ve vyšší nádobě důkladně smíchejte vanilku, zakysanou smetanu, kávu a olej.
7
K vyšlehané máslové směsi po částech přidávejte smíchané suché ingredience a ochucenou zakysanou smetanu, dokud vše nespotřebujete a nevytvoříte hladké a jemné těsto.
8
Nakonec přilijte do těsta horkou vodu, nechte minutku odstát a poté opět vše promíchejte.
9
Hotové těsto nalijte do připravené formy a pečte přibližně 65 minut.
10
Jakmile je bá­bovka hotová, vyndejte ji z trouby a nechte 15 minut odstát. Poté ji vyklopte z formy a nechte zcela vychladnout.
11
Na mírném plameni přiveďte v kastrůlku k varu smetanu. Poté ji odstavte a přimí­chejte do ní na kousky nasekanou čokoládu a máslo. Směs míchejte, dokud se vše zcela nespojí.
12
V dalším kastrůlku připravte rozvar. Smíchejte brusinky, šťávu z pomeranče, cukr a chvíli povařte. Poté nechte vychladnout.
13
Bábovku podávejte přelitou čokoládovou polevou, rozvarem a ozdobenou čerst­vým ovocem.

Další recepty