Čokoládový dort s ovocem a slaným karamelem


Připraveno za
80 min
Náročnost

Kategorie
  • Dezerty a moučníky
  • Těsta a pečení
Neskutečně vláčný a lahodný čokoládový korpus, odlehčený tvarohový krém, slaný karamel a čerstvé ovoce. Všechny tyto ingredience se skvěle chuťově doplňují a jsou skvělou volbou pro narozeninový dort i na leckteré výročí. Co myslíte? Máte vybraný dort na svou oslavu? Ingredience pro 4 osoby odpovídají jednomu dortu z 24cm formy.

Suroviny

Suroviny na
 
porce

Forma 24 cm
180 g
Hladká mouka
180 g
České máslo 84 % mléčného tuku
180 g
Čokoláda hořká (70%)
6 ks
Čerstvá BIO vejce 6 ks M
140 g
Moučkový cukr
140 g
Krystalový cukr
1 ks
Vanilkový cukr
1 lžička
Tuzemský rum
2 lžičky
Kypřicí prášek do pečiva
1 ks
Jablka červená
1 špetka
Sůl

Krém
300 g
Smetana ke šlehání 33%
300 g
Mascarpone
250 g
Tvaroh tučný
Moučkový cukr
Přírodní vanilkový extrakt
3 vaničky
Čerstvé ovoce

Slaný karamel
60 g
Smetana ke šlehání 33%
40 g
České máslo 84 % mléčného tuku (rozpuštěné)
100 g
Třtinový cukr
0.5 lžičky
Mlýnek mořská sůl

Na dodělání
Extra jam borůvka
Meduňka
Jedlé květy

Příprava

1
Předehřejte troubu na 175 °C. 
2
Nejprve si rozdělte vajíčka na bílky do menší mísy a žloutky do větší mísy. Bílky prošlehejte zhruba půl minuty, poté pokračujte ve šlehání za postupného přisypávání krystalového cukru.
3
Jakmile na metle zůstává po vytažení pevná špička, přestaňte šlehat. Ve velké míse vyšlehejte žloutky s cukrem moučka do pěny a zašlehejte také změklé máslo.
4
Poté přidejte i rozpuštěnou a téměř vychladlou čokoládu a lžičku tuzemáku. Do vyšlehané směsi vmíchejte prosátou mouku s kypřicím práškem a špetkou soli.
5
Nakonec vmíchejte jedno oloupané nastrouhané jablko a následně opatrně i vyšlehaný sníh.
6
Těsto nalijte do formy na dort (průměr 24 cm) či do ráfku založeného pečicím papírem, aby těsto nevyteklo. Zarovnejte a pečte ve vyhřáté formě na 175 °C 20 minut.
7
Poté snižte teplotu na 160 °C a dopečte cca 30 minut. Propečenost těsta otestujte špejlí. Poté vytáhněte z trouby a nechte úplně vychladnout.
8
Mezitím si připravte krém. Smetanu s mascarpone vyšlehejte současně, obojí musí být vychlazeno přímo z lednice. Šlehejte jen krátce, aby se mascarpone nepřešlehalo.
9
Jakmile se začnou tvořit špičky, přestaňte šlehat, přidejte tvaroh, cukr a vanilku, a ještě krátce zašlehejte, jen aby se vše spojilo.
10
Připravte si i slaný karamel. Předem si připravte a přesně navažte všechny suroviny. Tepelná úprava je poté velmi rychlá a vyžaduje stálé míchání směsi.
11
Nejprve si tedy rozehřejte máslo, a to buď na plotně, nebo v mikrovlnné troubě (kontrolujte po 15 vteřinách).
12
Odměřte si také smetanu ke šlehání a taktéž ji zahřejte, opět si můžete pomoci mikrovlnnou troubou. Máslo i smetana by měly být horké.
13
Cukr si můžete rovnou odvážit do vyššího hrnce. Postavte na plotnu a na středním plameni míchejte a rozpouštějte.
14
Rozmíchejte i všechny hrudky, aby poté nechyběla gramáž cukru ve směsi, karamel by byl příliš řídký.
15
Po úplném rozpuštění cukru postupně přilévejte horkou smetanu a stále míchejte. Po spojení cukru se smetanou vlijte po částech i horké máslo, půl lžičky soli a stále míchejte, dokud se vše nespojí. Poté odstavte z plotny a máte hotovo. 
16
Vychladlý korpus prořízněte podélně na tři části, nejlépe zoubkovaným nožem, který je delší než samotný korpus, nebo strunou.
17
Patro vždy potřete marmeládou, krémem, udělejte hustou spirálu ze slaného karamelu, posypte čerstvým ovocem a takto postupujte i s dalšími patry.
18
Dort bude tedy nahý, nahoru dejte též vrstvu krému, polijte slaným karamelem, který může stékat i po stěnách dortu, hustě posypte čerstvým ovocem, případně ještě dozdobte snítkami meduňky. Můžete použít i drobné jedlé květy.

Další recepty