Jablečno-mrkvový dezert s mátovou drobenkou


Připraveno za
60 min
Náročnost

Kategorie
  • Dezerty a moučníky
Jablka s mrkví milujeme všichni už od dětství. I tentokrát budou hrát hlavní roli, jenomže si je připravíme trochu jinak. Přidáme mátu, smetanový sýr a drobenku. Výsledek chutná naprosto skvěle! Celý recept si můžete prohlédnout na videu s Romanem Stašou.

Suroviny

Suroviny na
 
porce

3 ks
Jablka
2 ks
Jablka Granny Smith
1 ks
Jablka červená
3 ks
Mrkev
1 hrst
Čerstvá máta
300 g
Krystalový cukr
100 g
Panko strouhanka
2 ks
Máslový toustový chléb
150 g
České máslo 84 % mléčného tuku
2 balení
Mascarpone
1 balení
Čerstvý smetanový sýr
1 ks
Skořice
1 lžička
Mletá skořice
Maldonská sůl
100 g
Třtinový cukr very dark
1 ks
Limetka
1 ks
Citrón
100 ml
Rum
1 ks
Badyán

Příprava

1
Do středně velkého hrnce dáme cukr krystal a pomalu zahříváme, až vznikne karamel. Ten vylijeme na pečicí papír a necháme vychladit. 
2
Do velké mísy nastrouháme na struhadle mrkve a jablka. Osolíme špetkou soli a necháme odpočinout. Uvolní se nám spousta šťávy, kterou potom vymačkáme.
3
V míse smícháme mascarpone, smetanový sýr, špetku soli, mletou skořici, šťávu z půlky citronu a pořádně promícháme. 
4
Na drobenku smícháme panko strouhanku, třtinový cukr, máslo a vše důkladně rukou promícháme. Drobenku pečeme v troubě na 180 °C cca 15 minut dozlatova. 
5
Vymačkaná jablka a mrkve dáme na rozehřátou pánev společně s máslem, skořicí a šťávou z půlky citronu a lžící cukru. Důkladně zarestujeme, a jakmile zredukujeme všechnu tekutinu na minimum, nalejeme do pánve rum, který necháme odpařit. 
6
Drobenku vytáhneme z trouby, smícháme s mátou a necháme odstát. 
7
Karamel nalámeme a vymixujeme v mixéru.
8

SERVÍRUJEME VE VRSTVÁCH

9
drobenka 
10
mrkev s jablky 
11
krém z mascarpone 
12
zaprášíme skořicí, prachem
13
zrníčky maldonské soli 
14
máta