1. home
  2. Recepty
  3. Domácí koblihy s marmeládou

Domácí koblihy s marmeládou


Připraveno za
70 min
Náročnost

Kategorie
  • Dezerty a moučníky
  • Snídaně
  • Svačiny
Jedním z oblíbených tradičních masopustních pokrmů jsou koblihy s marmeládou. Vyzkoušejte náš recept na domácí koblihy, který zvládnete i v případě, že jste kuchařský začátečník. Hotové koblihy stačí nechat vychladnout, pocukrovat a můžete podávat.

Suroviny

Suroviny na
 
porce

200 g
Polohrubá mouka
300 g
Hladká pšeničná mouka
25 g
Droždí
30 g
Krupicový cukr
150 ml
Čerstvé mléko polotučné 1,5%
2 ks
Čerstvá BIO vejce 6 ks M
25 ml
Rum
1 ks
Vanilkový cukr
3 g
Sůl
60 g
České máslo 84 % mléčného tuku
Olej
Moučkový cukr
Marmeláda

Příprava

1
Do mísy odvažte mouku, po okrajích osolte, do důlku rozdrobte čerstvé droždí, přisypte cukr, zalijte vlažným mlékem, přikryjte a nechte 10 minut vzejít kvásek.
2
Pak promíchejte, přidejte vanilkový cukr, vejce, rum a rozpuštěné vychladlé máslo. Vypracujete hladké nelepivé těsto, pokud máte robota, ušetříte si práci.
3
Těsto je lehce řidší, nepřisypávejte však mouku. Zpracovávejte, dokud se se těsto začne samo odlepovat od mísy, cca 20 minut. Přikryjete potravinářskou fólií a nechte kynout 90 minut.
4
Pak rozdělte na kousky, z každého udělejte kuličku, vyskládejte na pomoučený plech a nechte pod fólií ještě 30 minut.
5
Do menšího hrnce nalijte olej a rozehřejte na 170 °C. Koblížky vkládejte do rozehřátého oleje nakynutou stranou dolů a smažte dozlatova. Po okrajích by se měl tvořit světlý proužek, to znamená, že máte koblížky dobře nakynuté. Nechte vždy koblížky vychladnout na papírové utěrce.
6
Marmeládu dejte do pevného sáčku se zdobící špičkou. Koblihy naplňte oblíbenou marmeládou, pocukrujte moučkovým cukrem a podávejte.