1. home
  2. recepty
  3. Domácí pizza ze špaldové mouky

Domácí pizza ze špaldové mouky


Připraveno za
75 min
Náročnost

Kategorie
  • Hlavní jídla
Není nad domácí, jak by řekl každý poctivý pizzař. Netřeba mít ale kamennou pec, ani speciální lopatu na sázení pizzy do pece. S naším receptem zvládnete pizzu hravě i na klasickém plechu a ve vlastní kuchyni. Tak se pusťte do příprav! Vsadíme se, že žádné nedojedené okraje už na talíři nenajdete. Recept na dvě větší pizzy.

Suroviny

Suroviny na
 
porce

250 g
Špaldová mouka
1 lžíce
Olivový olej extra panenský
150 ml
Voda
1 kostka
Droždí
1 lžíce
Sůl
1 špetka
Krupicový cukr
1 ks
Sekaná rajčata
5 stroužků
Česnek
1 hrst
Čerstvá bazalka
1 špetka
Čerstvé oregáno
1 lžíce
Ocet balsamico di modena
1 lžíce
Krupicový cukr
Pepř
300 g
Šunka Vocílka
2 ks
Mozzarella
1 hrst
Čerstvé oregáno
Rukola

Příprava

1
Do mísy s vlažnou vodou vmíchejte droždí a nechte 10 minut stát, dokud nevzejde kvásek.
2
Ten je připravený ve chvíli, kdy jsou na povrchu bublinky.
3
V druhé míse smíchejte sypké suroviny s olejem.
4
Následně přilijte kvásek a velmi důkladně promíchejte.
5
Mísu přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout.
6
Jakmile těsto nabere dvojnásobek objemu, rozdělte ho na dvě části.
7
Na pomoučeném válu vytvarujte rukama kruh od středu ke kraji, aby vznikl vyšší okraj.
8
Těsto by mělo být opravdu tenké, ale netrhat se.
9
Vytvořte si rajčatový základ.
10
Nejprve na mírném plameni nechte zkaramelizovat cukr, následně vložte krájená rajčata a zakápněte balsamicem.
11
Balsamico spolu s rajčaty nechte 10 minut provařit a zredukovat přebytečnou tekutinu.
12
Oloupejte česnek a do zchladlé omáčky jej prolisujte (zachová se síla česneku).
13
Tyčovým mixérem pak vše rozmixujte na jemnou omáčku.
14
Nasekejte i bylinky a spolu s pepřem a solí dolaďte.
15
Rozpalte troubu na maximum (může to trvat i 30 minut) a pokud máte, dejte do trouby pečicí kámen.
16
Dobře také poslouží nahřátý silnější plech.
17
Omáčku natřete v tenké vrstvě na těsto a poklaďte plátky šunky střídavě s mozzarellou.
18
Opatrně pizzu přemístěte na rozpálený kámen nebo plech a pečte cca 10 minut dozlatova.
19
Po vytažení z trouby ihned nakrájejte na jednotlivé části a posypte lístky oregana a rukoly.