1. home
  2. Recepty
  3. Domácí sendvič s plátky hovězího a domácí BBQ omáčkou

Domácí sendvič s plátky hovězího a domácí BBQ omáčkou


Připraveno za
90 min
Náročnost

Kategorie
  • Hlavní jídla
  • Recepty z masa
  • Svačiny
Nikdo nám nerozmluví, že Češi jsou národ milující sendviče a topinky. Křupavé plátky chleba proložené uzeninou nebo sýrem si zkrátka našly cestu do našich srdcí. Není divu, že se soutěžící MasterChef Česko Pavlína Lubojatzky vydala touto cestou a připravila neodolatelný sendvič s plátky hovězího a domácí BBQ omáčkou. Asi už víme, co budeme dnes obědvat.

Suroviny

Suroviny na
 
porce

1 bochník
Řemeslný kváskový chléb, krájený
600 g
Hovězí zadní maso bez kosti
2 lžíce
Olej
Mlýnek mořská sůl
Mlýnek pepř čtyř barev
Stříbrné cibulky
100 g (na plátky)
Vintage cheddar
Řepné lístky
Mladé výhonky hořčice

BBQ omáčka
2 lžíce
Extra panenský olivový olej
1 ks
Cibule žlutá
6 stroužků
Česnek balený
120 g
Krupicový cukr
120 g
Jablečný ocet
240 g
Kečup jemný
1 lžička
Hořčice plnotučná
Worcester
1 lžička
Uzená sladká paprika
1 lžička
Mlýnek mořská sůl
1 lžička
Mlýnek pepř čtyř barev

Příprava

1
Nejprve si připravte omáčku. Oloupejte cibuli, rozkrojte ji napůl a nakrájejte nadrobno. Do menšího hrnce nalijte olej.
2
Jakmile bude rozpálený, přidejte do hrnce cibuli a nechte zhruba 4 minuty zkaramelizovat na středním výkonu.
3
Mezitím si nadrobno nakrájejte česnek zbavený klíčků. Přidejte ho k cibuli a opékejte 2 minuty, dokud se česnek nerozvoní.
4
Vše zasypte rovnoměrně cukrem a nechte rozpustit bez míchání. Vznikne vám světlý karamel, který se ale nesmí spálit.
5
Jakmile je skoro všechen cukr rozpuštěný, přilijte do hrnce jablečný ocet, kečup, přidejte hořčici a promíchejte.
6
Nechte pár minut povařit, aby vyprchala štiplavost octa. Přidejte pár kapek worcesteru, uzenou papriku, sůl a čerstvě mletý černý pepř.
7
Pár minut povařte a směs přeceďte přes sítko. Nebojte se do něj pořádně zatlačit lžící a dostat z omáčky tu nejsilnější chuť.
8
Maso pokojové teploty nakrájejte proti vláknu na co nejtenčí plátky. Na velkou pánev s nepřilnavým povrchem nalijte lžíci oleje a pořádně rozpalte.
9
Až se bude z pánve kouřit, přidejte půlku nakrájených plátků masa, rychle osolte a opepřete, dokud není zatažené a zprudka opékejte z každé strany asi minutu.
10
Do pánve přidejte 3 lžíce BBQ omáčky a počkejte, než začne omáčka silně bublat a tmavnout (při správně rozpálené pánvi to bude trvat jen chvilku).
11
Maso pořád míchejte, aby omáčka obalila všechny kousky. Vše poté sundejte z plamene a stejným způsobem zpracujte druhou várku.
12
Z bochníku ukrojte tři plátky (pokud máte krájený, vyndejte tři plátky) a opečte z obou stran dozlatova.
13
Nejprve první plátek chleba potřete rovnoměrnou vrstvou BBQ omáčky, přidejte řepné lístky, poté několik plátků hotového masa, cibulky překrojené napůl a plátek čedaru.
14
Všechny vrstvy přikryjte druhým plátkem chleba. Propíchněte větvičkou nebo špejlí a postup opakujte s další vrstvou. Na závěr zasypte mladými výhonky hořčice.