1. home
  2. Recepty
  3. Dort s pomeranči

Dort s pomeranči


Připraveno za
90 min
Náročnost

Kategorie
  • Dezerty a moučníky
  • Předkrmy
  • Sladká jídla
  • Snídaně
  • Svačiny
Citrusové plody používáme třeba na ochucení vody nebo do salátu. Věděli jste ale, že šťavnaté pomeranče můžete použít i jako jednu ze základních surovin právě tohoto dortu. Vytvořte pro své přátele nezapomenutelný pomerančový zážitek.

Suroviny

Suroviny na
 
porce

Korpus
300 g
Hladká mouka
10 g
Kypřicí prášek do perníku
350 g
České máslo 84 % mléčného tuku
350 g
Krupicový cukr
1 ks
Přírodní vanilkový extrakt
4 ks
Čerstvá BIO vejce 6 ks M
1 ks
Pomeranče

Krém
500 g
Mascarpone
3 lžíce
Moučkový cukr
1 lžíce
Med lesní český
250 ml
Smetana ke šlehání 33%
1 lžíce
Přírodní vanilkový extrakt
2 lžíce
Tuzemský rum

Ozdoba
Pomerančová kůra

Příprava

1
Omyjte pomeranč, vložte ho do hrnce s vodou a vařte asi 20 minut.
2
Vodu z hrnce slijte, přilijte novou a vařte pomeranč dalších 15 minut.
3
Vodu opět slijte, pomeranč rozkrojte napůl, a jakmile vychladne, zbavte ho semínek a vložte do mixéru i se slupkou.
4
Pomeranč rozmixujte a nechte úplně vychladnout.
5
Předehřejte troubu na 180 °C a dvě kulaté formy o průměru 20 cm vyložte pečicím papírem.
6
Vyšlehejte máslo s cukrem do krémové pěny a za stálého šlehání postupně přidávejte vejce, jedno po druhém.
7
Přidejte vanilku a rozmixovaný pomeranč.
8
V jiné míse smíchejte mouku, kypřící prášek a vše přidejte do tekuté směsi.
9
Důkladně promíchejte, těsto nalijte do obou připravených forem a vložte do trouby do stejného patra.
10
Pečte asi 25 minut při 180 °C.
11
Propečenost zkontrolujte špejlí, pokud je po zapíchnutí a vytažení suchá, korpusy jsou hotové.
12
Vytáhněte je z trouby a nechte vychladnout.
13
Mezitrím si připravte krém.
14
Smíchejte mascarpone s moučkovým cukrem, přidejte vanilku, med a rum.
15
Vše lehce promíchejte a poté přidejte smetanu ke šlehání.
16
Polovinu hotového krému rozetřete na spodní korpus, položte na něj druhou část dortu a zbývající krém rozetřete na horní díl.
17
Ozdobte uvařenou a vychladlou pomerančovou kůrou.