Dort s pomeranči


Připraveno za
90 min
Náročnost

Kategorie
  • Dezerty a moučníky
  • Předkrmy
  • Sladká jídla
  • Snídaně
  • Svačiny
Citrusové plody používáme třeba na ochucení vody nebo do salátu. Věděli jste ale, že šťavnaté pomeranče můžete použít i jako jednu ze základních surovin právě tohoto dortu. Vytvořte pro své přátele nezapomenutelný pomerančový zážitek.

Suroviny

Suroviny na
 
porce

Korpus
  • 300 g
    Hladká mouka
  • 10 g
    Kypřicí prášek do perníku
  • 350 g
    České máslo 84 % mléčného tuku
  • 350 g
    Krupicový cukr
  • 1 ks
    Přírodní vanilkový extrakt
  • 4 ks
    Čerstvá BIO vejce 6 ks M
  • 1 ks
    Pomeranče

Krém
  • 500 g
    Mascarpone
  • 3 lžíce
    Moučkový cukr
  • 1 lžíce
    Med lesní český
  • 250 ml
    Smetana ke šlehání 33%
  • 1 lžíce
    Přírodní vanilkový extrakt
  • 2 lžíce
    Tuzemský rum

Ozdoba
  • Pomerančová kůra

Příprava

  1. accessibility.recipes.cookingstep
    Omyjte pomeranč, vložte ho do hrnce s vodou a vařte asi 20 minut.
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    Vodu z hrnce slijte, přilijte novou a vařte pomeranč dalších 15 minut.
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    Vodu opět slijte, pomeranč rozkrojte napůl, a jakmile vychladne, zbavte ho semínek a vložte do mixéru i se slupkou.
  4. accessibility.recipes.cookingstep
    Pomeranč rozmixujte a nechte úplně vychladnout.
  5. accessibility.recipes.cookingstep
    Předehřejte troubu na 180 °C a dvě kulaté formy o průměru 20 cm vyložte pečicím papírem.
  6. accessibility.recipes.cookingstep
    Vyšlehejte máslo s cukrem do krémové pěny a za stálého šlehání postupně přidávejte vejce, jedno po druhém.
  7. accessibility.recipes.cookingstep
    Přidejte vanilku a rozmixovaný pomeranč.
  8. accessibility.recipes.cookingstep
    V jiné míse smíchejte mouku, kypřící prášek a vše přidejte do tekuté směsi.
  9. accessibility.recipes.cookingstep
    Důkladně promíchejte, těsto nalijte do obou připravených forem a vložte do trouby do stejného patra.
  10. accessibility.recipes.cookingstep
    Pečte asi 25 minut při 180 °C.
  11. accessibility.recipes.cookingstep
    Propečenost zkontrolujte špejlí, pokud je po zapíchnutí a vytažení suchá, korpusy jsou hotové.
  12. accessibility.recipes.cookingstep
    Vytáhněte je z trouby a nechte vychladnout.
  13. accessibility.recipes.cookingstep
    Mezitrím si připravte krém.
  14. accessibility.recipes.cookingstep
    Smíchejte mascarpone s moučkovým cukrem, přidejte vanilku, med a rum.
  15. accessibility.recipes.cookingstep
    Vše lehce promíchejte a poté přidejte smetanu ke šlehání.
  16. accessibility.recipes.cookingstep
    Polovinu hotového krému rozetřete na spodní korpus, položte na něj druhou část dortu a zbývající krém rozetřete na horní díl.
  17. accessibility.recipes.cookingstep
    Ozdobte uvařenou a vychladlou pomerančovou kůrou.