1. home
  2. Recepty
  3. Dřevorubecký guláš a slovácké laty

Dřevorubecký guláš a slovácké laty


Připraveno za
120 min
Náročnost

Kategorie
  • Hlavní jídla
Jestli existuje nějaké jídlo, které si spojujeme s oblíbeným čundrováním, je to kotlíkový guláš! Po dlouhém výletu přijde ešus plný hřejivého jídla rozhodně k chuti. Soutěžící MasterChef Česko Pepa Nemrava poctivý guláš miluje a na jeho přípravě si dal opravdu záležet. Vylepšil ho voňavou slaninou, čerstvými houbami a k přikusování upekl takzvané slovácké laty.

Suroviny

Suroviny na
 
porce

800 g
Hovězí zadní maso bez kosti
4 lžíce
Vepřové sádlo škvařené
150 g
Anglická slanina
300 g
Lesní houby
600 g
Cibule žlutá
Kmín
Mlýnek pepř čtyř barev
Nové koření
Bobkový list
Jalovec
Čerstvé chilli papričky
Majoránka
150 g
Rajčatový protlak
200 g
Paprika červená
500 ml
Pivo
1 velký panák
Slivovice
Mlýnek mořská sůl

Slovácké laty
1 kg
Syrové brambory
200 g + na pomoučení
Polohrubá mouka
Mlýnek mořská sůl
2 lžíce
Vepřové sádlo škvařené

Příprava

1
V kotlíku rozehřejte 3 lžíce sádla, přidejte na kostičky nakrájenou slaninu a zarestujte dozlatova.
2
Hotovou slaninu sceďte a polovinu tuku vraťte zpátky do kotlíku.
3
Na tomto tuku orestujte na větší kousky nakrájené houby.
4
Ty pak vyjměte, přidejte zbytek tuku a zarestujte na kostičky nakrájenou cibuli dozlatova a poté přidejte lžíci drceného kmínu. 
5
K cibuli přisypte na větší kostky nakrájené maso, orestujte, osolte a opepřete.
6
Přilijte rajčatový protlak a restujte 3–4 minuty. Po zarestování protlaku přisypte na kostičky nakrájenou červenou papriku a chilli papričku.
7
Zalijte 300 ml piva a velkým panákem slivovice, přidejte v plátýnku bobkový list, nové koření, celý pepř a jalovec.
8
Přiklopte pokličkou a nechte dusit doměkka. Jakmile je maso dostatečně měkké, vraťte zarestovanou slaninu a houby.
9
Pokud je guláš moc hustý, přilijte pivo nebo kapku vody, aby nebyl guláš až příliš hořký. Povařte ještě 10 minut a přidejte promnutou majoránku.
10

Postup slovácké laty:

Brambory dejte vařit ve slupce do osolené vody a poté nechte vychladit, nejlépe přes noc.
11
Uvařené brambory nastrouhejte na jemném struhadle, přidejte mouku, osolte a vypracujte těsto.
12
Pracujte rychle, těsto pak řídne. Vyválejte váleček, který rozdělte na 12 dílů. Z těch postupně tvořte placky – tzv. laty.
13
Válejte je na pomoučeném válu dotenka a poté opékejte na rozpálené pánvi nasucho 1 až 2 minuty z každé strany.
14
Ještě teplé placky potřete rozehřátým sádlem z obou stran.