Houbový koláč s vypečenou slaninou a rozmarýnem


Připraveno za
120 min
Náročnost

Kategorie
  • Hlavní jídla
  • Snídaně
  • Svačiny
Celosvětově populární quiche mají něco do sebe. Krásně křupavé těsto a voňavá náplň. Kdo by odolal, že? Pro české gurmány je proto propojení francouzských chutí s tradičními lesními houbami trefou do černého! A kdyby přece jen náhodou nerostly, vystačíte si s žampióny.

Suroviny

Suroviny na
 
porce

200 g
Hladká mouka
100 g (na kousky)
České máslo 84 % mléčného tuku
1 lžička
Sůl
4 lžíce (studená)
Voda
2 lžíce
Slunečnicový olej lisovaný za studena
150 g
Anglická slanina
1 hrst (nebo čerstvé lesní houby)
Žampiony
5 ks
Vejce L6 na podestýlce
280 ml
Smetana 12%
150 ml
Čerstvé plnotučné mléko 3,5% tuku
140 g
Strouhaný ementál
1 špetka
Muškátový oříšek
Sůl
Pepř
2 stroužky
Česnek
1 snítka
Tymián

Příprava

1
Hladkou mouku s máslem propracujte v robotu nebo ručně jako drobenku, přidejte studenou vodu a rychle vše spojte.
2
Bochánek těsta dejte odpočinout do lednice minimálně na 30 minut. Pak ho rozválejte na pomoučeném válu na tenký plát.
3
Kulatou formu o průměru 20 cm vyložte plátem těsta, seřízněte okraje a na několika místech dno propíchněte vidličkou. Vše zabalte do potravinové fólie a korpus dejte vychladit do lednice.
4
Troubu předehřejte na 200 °C. Před pečením položte navrch těsta pečicí papír a zatižte ho suchými fazolemi. Korpus pečte 10 minut a poté vyndejte fazole i s pečicím papírem. Dopékejte dozlatova dalších 10 minut.
5
Anglickou slaninu nakrájejte na kostičky a osmahněte na trošce slunečnicového oleje, až se rozvoní a pustí tuk. Poté ji dejte stranou. V misce rozšlehejte vejce se smetanou a mlékem, přidejte strouhaný sýr a hrst připravených lesních hub nebo nakrájených žampionů.
6
Krémovou směs jemně okořeňte muškátovým oříškem, osolte a opepřete. Nakonec do ní zamíchejte lístky z jedné větvičky tymiánu. Náplň nalijte na korpus, posypte zbylou slaninou a dejte na rozpálený plech péct do trouby.
7
Díky předpečenému korpusu a vysoké teplotě nebude těsto vlhké a rozmočené. Pečte, dokud se náplň nezpevní, nenabude a nezezlátne, obvykle to trvá 30–45 minut. Hotový koláč nechte vychladnout, vyjměte z formy a podávejte buď teplý, nebo studený, ozdobený čerstvým tymiánem.