1. home
  2. Recepty
  3. Hovězí líčka s celerovým pyré

Hovězí líčka s celerovým pyré


Připraveno za
90 min
Náročnost

Kategorie
  • Hlavní jídla
Hovězí líčka jsou méně známá partie masa, ale velice chutná a luxusní záležitost! Zkuste si je připravit podle receptu od Honzy Vorla a doplňte je kromě celerového pyré a kousky černého kořene nebo nakládaným celerem. Specialita hodná sváteční tabule.

Suroviny

Suroviny na
 
porce

Hovězí líčka
1 kg
Hovězí líčka
2 ks
Mrkev
2 ks
Kořenová petržel
Celer s natí
2 ks
Cibule žlutá
2 stroužky
Česnek balený
1 lžíce
Rajčatový protlak
5 kuliček
Celý pepř
2 ks
Bobkový list
Nové koření
1 snítka
Tymián
1 snítka
Rozmarýn
700 ml
Červené víno
500 ml
Masový vývar
Olej
Mlýnek mořská sůl
Mlýnek pepř čtyř barev

Celerové pyré
1 bulva
Celer s natí
1 ks
Cibule šalotka
200 ml
Smetana ke šlehání 33%
100 ml
Čerstvé plnotučné mléko 3,5% tuku
50 g
České máslo 84 % mléčného tuku
Mlýnek mořská sůl

Černý kořen a topinambur
2 ks
Černý kořen
5 ks
Topinambur
Mlýnek mořská sůl
100 g
České máslo 84 % mléčného tuku
500 ml
Zeleninový vývar

Nakládaný celer
0.5 bulvy
Celer s natí
300 g
Voda
200 g
Ocet balsamico di modena
100 g
Krupicový cukr

Příprava

1

Postup hovězí líčka:

Na oleji zatáhněte líčka, která důkladně osolte a opepřete. Poté je vyndejte a orestujte hezky dohněda kořenovou zeleninu, cibuli a česnek. Ta nám později zaručí krásnou barvu omáčky.
2
Jakmile bude kořenová zelenina orestovaná do tmavě hněda, zarestujte k ní protlak.
3
Poté zalijte vínem, vývarem, dejte všechno koření a vložte zpět líčka. Duste cca 3 hodinky, než jsou úplně doměkka. Jakmile jsou hotová, vytáhněte je a natrhejte.
4
Omáčku sceďte a zredukujte min. na polovinu. Líčka dejte do potravinové fólie a udělejte z nich váleček.
5
Maso podávejte s celerovým pýre, černým kořenem, topinamburem a nakládaným celerem.
6

Postup celerové pyré:

Na másle orestujte šalotku a celer na kostky (pořádně dohněda). Zalijte smetanou, mlékem a poduste. Ochuťte solí a rozmixujte na hladké pyré.
7

Postup černý kořen a topinambur:

Černý kořen a topinambury očistěte a uvařte ve vývaru. Poté orestujte dohněda na másle a dochuťte solí.
8

Postup nakládaný celer:

Celer nakrájejte na tenké plátky. Vodu, ocet a cukr svařte a do vzniklého rozvaru vložte celerové plátky.