1. home
  2. recepty
  3. Jablečné kynuté rolky s perníkovým kořením

Jablečné kynuté rolky s perníkovým kořením


Připraveno za
90 min
Náročnost

Kategorie
  • Dezerty a moučníky
  • Svačiny
  • Snídaně
  • Těsta a pečení
Podzimní pochoutka z kynutého těsta s jablky a perníkovým kořením je to pravé pro váš čajový dýchánek. Kombinace jablek a koření během pečení provoní váš byt a vytvoří tak příjemně hřejivou atmosféru.

Suroviny

Suroviny na
 
porce

Na 10 kusů

Těsto
25 g
Droždí
55 g
Třtinový cukr
250 ml
Plnotučné mléko 3,5% tuku, trvanlivé
85 g
BILLA Bio máslo
1 ks
Žloutek
425 g
Hladká mouka
Vanilka
1 špetka
Sůl

Na potření
1 ks
Vejce L6 na podestýlce

Náplň
3 ks
Jablka
20 g
Perník na strouhání
20 g
Vanilkový cukr
2.5 lžička
Perníkové koření
2 lžička
Mletá skořice
30 g
BILLA Bio máslo

Poleva
35 g
Moučkový cukr
1.5 lžička
Perníkové koření
1 lžička
Mletá skořice
10 g
Perník na strouhání
0.5 ks
Citrónová šťáva
15 ml
Čerstvé plnotučné mléko 3,5% tuku

Příprava

1

POSTUP NA TĚSTO

Droždí rozdrolte v misce a zasypte 30 g cukru. Promíchejte a nechte jen tak být 5–10 minut, dokud se droždí nerozpustí a neaktivuje.
2
Do mísy od robotu nalijte vlažné mléko, do něj přidejte aktivované droždí s cukrem a promíchejte pomocí metličky.
3
Dále přidejte máslo, žloutek, zbylých 25 g cukru a opět promíchejte.
4
Pokračujte přidáním prosáté mouky, vanilky, špetky soli a pomocí stěrky začnete míchat a jakmile se začnou suroviny pojit v těsto, přesuňte mísu do robotu a za použití nástavce typu hák nechte vypracovat hladké těsto – nechte robot pracovat cca 10 minut.
5
Pokud nemáte robot k dispozici můžete těsto vypracovat i ručně.
6
Vypracované těsto nechte kynout cca 60 minut na teplém místě přikryté utěrkou.
7

POSTUP NA NÁPLŇ A ROLKY

Omytá jablka oloupejte a nakrájejte na malinké kostičky max cca 0,5x0,5 cm. Jablka smíchejte s najemno nastrouhaným perníkem, cukrem, kořením a vše zalijte rozpuštěným, avšak ne příliš horkým, máslem a vše smíchejte. Pokud by byla směs vlažná, nechte ji vychladnout.
8
Nakynuté těsto vyválejte do podoby velkého plátnu ve tvaru obdélníku o tloušťce 0,5–1 cm. Rovnoměrně potřete jablečno-perníkovou náplní.
9
Plát na těsno zarolujte a krájejte na asi 3–4 cm silné rolky. Rolky vkládejte do pekáče vymazaného máslem s menšími rozestupy od sebe. Rolky můžete pokládat i na plech vyložený pečicím papírem s většími rozestupy a upéct každou zvlášť – v tomto případě bude doba pečení o něco kratší.
10
Dále potřete vyšlehaným vejcem a dejte péct do trouby předehřáté na 180 °C na cca 40 minut. Zdali jsou i uvnitř upečené, poznáte díky testu se špejlí – pokud je po vpichu do těsta suchá, máte hotovo. U tohoto typu pečiva můžete ale nechat pečivo tzv. dojít v již vypnuté troubě – budete mít jistotu, že se nespálí a uvnitř bude zcela upečené.
11

POSTUP NA POLEVU

V misce společně smíchejte moučkový cukr, koření, na co nejjemněji nastrouhaný perník, citronovou šťávu a mléko. Polevou polévejte upečené jablečné rolky.