Kuře na citronu s cibulovo-paprikovou marmeládou


Připraveno za
90 min
Náročnost

Kategorie
  • Hlavní jídla
  • Recepty z masa
Kuřecí prsa najdete v mnoha receptech, ale co tentokrát zkusit stehna. Výsledné maso je šťavnatější, a proto rozhodně stojí za to. Kuřecí plátky doplněné o chutnou paprikovou marmeládu se stanou oblíbenou chuťovkou všech grilovaček.

Suroviny

Suroviny na
 
porce

600 g (nebo vykostěných stehen)
Kuřecí horní stehenní řízek
1 ks
Citróny
50 ml
Extra panenský olivový olej
Mlýnek mořská sůl
Mlýnek pepř čtyř barev
1 snítka
Tymián
30 g
Česnek

Cibulovo-papriková marmeláda
150 g
Paprika zeleninová
150 g
Cibule žlutá
Mlýnek mořská sůl
Mlýnek pepř čtyř barev
50 ml
Extra panenský olivový olej
50 ml
Vinný ocet
30 g
Třtinový cukr
Čerstvá bazalka

Plněná paprika
4 ks
Paprika červená
300 g
Pšeničný bulgur
100 g
Rajčata třešňovitá
100 ml
Extra panenský olivový olej
2 ks
Citróny
60 g
Hladkolistá petržel
1 ks
Granátové jablko
30 g
Piniové oříšky
Mlýnek mořská sůl
Mlýnek pepř čtyř barev

Příprava

1
Stehenní řízky nejprve očistěte. Poté je zastrouhejte kůrou z citronu, lehce zakápněte šťávou z citronu a zalijte olivovým olejem.
2
Maso osolte, opepřete, přidejte tymián a rozmáčknutý česnek. 
3
Opatrně, ale důkladně promíchejte. Maso nechte 3 hodiny marinovat v lednici, následně ho nechte chvíli v pokojové teplotě (kvůli teplotnímu šoku).
4
A můžete začít grilovat: po obou stranách 5 minut, než je maso hotové. Pak ho zabalte do alobalu a nechte 10 minut odpočinout na teplém místě. 
5

Postup marmeláda:

Cibuli oloupejte a nakrájejte na měsíčky, papriky očistěte a nakrájejte na tenké plátky. Do pánve nalijte olivový olej a papriky s cibulí důkladně a zprudka orestujte.
6
Přidejte cukr, který nechte zkaramelizovat, osolte a opepřete. Marmeládu zalijte vinným octem a nechte vyvařit. Nakonec ozdobte čerstvou bazalkou.
7
Papriky opalte flambovací pistolí nebo opečte na grilu. Poté je vložte do sáčků a nechte zapařit. Jakmile vychladnou, oloupejte je a vyndejte semínka.
8
Bulgur vařte v osolené vodě podle návodu na obalu. Uvařený bulgur promíchejte v míse s na kostičky nakrájeným rajčetem a olivovým olejem.
9
Přidejte kůru a šťávu z jednoho citronu, nasekanou petržel a půlku granátového jablka.
10
Salátem pak naplňte studené papriky, zakápněte je olivovým olejem, šťávou z citronu a zastrouhejte kůrou.
11
Přidejte pinie, sůl, pepř a zbylá zrníčka granátového jablka.