1. home
  2. Recepty
  3. Mrkvový dort se sýrovým krémem

Mrkvový dort se sýrovým krémem


Připraveno za
80 min
Náročnost

Kategorie
  • Předkrmy
  • Dezerty a moučníky
  • Snídaně
  • Zeleninová jídla
  • Těsta a pečení
  • Sezónní recepty
Stále jste nenašli odvahu vyzkoušet v kavárně dort, který je upečený z mrkve? Zkuste si ho připravit sami, ať víte, že je připravený jen z těch nejlepších přísad. Těm, kteří se starají o štíhlou linii, slibujeme, že tenhle dortík si ke kávě rozhodně můžou bez výčitek dát.

Suroviny

Suroviny na
 
porce

150 g
Mouka pšeničná
150 g
Krupicový cukr
200 g
Mrkev
6 g
Kypřicí prášek do pečiva
1 ks
Jogurt bílý s bifidokulturou
2 lžíce
Čerstvé mléko plnotučné
2 lžíce
Kokosové mléko
2 ks
Čerstvá BIO vejce 6 ks M
2 hrst
Mandle - blanšírovaná jádra
50 hrst
Vlašské ořechy - jádra
200 g
Cottage
200 g
Mascarpone
10 g
Vanilkový cukr
1 hrst
Mletý zázvor
Muškátový oříšek
České máslo 84 % mléčného tuku
Hrubá mouka
1 špetka
Sůl

Příprava

1
Začněte předehřátím trouby na 180 °C. Dortovou formu vymažte máslem a vysypte hrubou moukou. Přebytečnou mouku pak pořádně vyklopte. Mrkve oškrábejte a nastrouhejte na jemné slzy na struhadle. Ve větší míse smíchejte prosátou mouku s kypřícím práškem a mandlemi.
2
Přidejte cukr, špetku soli, mletý zázvor a čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek. V druhé míse smíchejte tekuté suroviny, tedy jogurt, mléko, rozpuštěné kokosové máslo a na závěr žloutek. Bílek pak vyšlehejte zvlášť do hutného sněhu spolu se špetkou soli. Díky troše soli sníh lépe drží a nespadne. Dejte pozor, aby všechny ingredience byly pokojové teploty, jinak se těsto může srazit. 
3
Tekuté suroviny přilijte do velké mísy k těm sypkým a krátce promíchejte spolu s nastrouhanou mrkví. Nakonec do těsta velmi jemně vmíchejte sníh. Těsto vlijte do vysypané formy a pečte přibližně 35 minut.
4
Upečený koláč vyzkoušejte dřevěnou špejlí a po vyndání z trouby jej nechte vychladnout ve formě. Než koláč vychladne, připravte si náplň. Smíchejte mascarpone, cottage a vanilkový cukr. Vše důkladně promíchejte metlou, aby směs byla dostatečně tuhá, ale přitom vláčná a bez hrudek.
5
Vychladlý dort vyjměte z formy a uprostřed rozkrojte. Na spodní část dortu naneste polovinu krému. Následně přiklopte druhou polovinou dortu a jemně přitlačte. Zbylou část krému naneste na povrch a boky dortu. Nasekejte vlašské ořechy a rukou je jemně obalte po všech stranách.
6
Dort podávejte vychlazený z lednice.

Další recepty