Nadívané pečené brambory


Připraveno za
90 min
Náročnost

Kategorie
  • Hlavní jídla
Nadívané brambory, jinak se jim také říká hasselback, se řadí mezi snadné, ale velmi chutné a žádané recepty. Markéta v troubě pro vás připravila variaci s ochucenou zakysanou smetanou, křupavou slaninou a rozpečeným sýrem. Lahůdka hodná nejen víkendového oběda.

Suroviny

Suroviny na
 
porce

4 ks (velké)
Brambory A
150 g
Eidam 45% t.v.s., plátky
100 g
Oravská slanina
50 g
České máslo 84 % mléčného tuku
1 stroužek
Česnek balený
1 ks
Zakysaná smetana
1 stonek
Jarní cibulka
Mlýnek mořská sůl
Rajčata cherry oválná

Příprava

1
Troubu nastavte na 200 °C.
2
Brambory nařežte na tenké plátky, ale neprokrojte až dolů, ať zůstanou stále spojeny ve spodní části.
3
Naskládejte je na pekáč vyložený pečicím papírem a mezery mezi plátky potřete máslem s prolisovaným česnekem.
4
Pečte cca 1 hodinu, dle velikosti brambor tak, aby byly měkké i vevnitř. 
5
Slaninu nakrájejte na tenké plátky, opečte na pánvi a nechte zchladnout na papírové utěrce.
6
Jakmile se po upečení brambory pěkně rozevřou, naskládejte do mezer nakrájené plátky sýra a dejte do trouby ještě na 3 minuty, aby se sýr roztekl.
7
Zakysanou smetanu ochuťte podle libosti, například bylinkami, česnekem, nebo jen solí a pepřem či trochou chilli.
8
Dipem ozdobte upečené brambory, přidejte slaninu, jarní cibulku, cherry rajčaty a podávejte.