Palačinkový dort s jahodami a mascarpone


Připraveno za
60 min
Náročnost

Kategorie
  • Dezerty a moučníky
Jemné palačinky, krém z mascarpone a tvarohu, čerstvé jahody a hoblinky čokolády – tohle je dort, který si zamilujete na první sousto i pohled. Nepeče se, ale skládá! A když mu dáte pár hodin v lednici, odmění vás dokonalou strukturou i chutí. Perfektní jako slavnostní dezert i letní víkendová sladkost od Pavlíny Lubojatzky.

Suroviny

Suroviny na
 
porce

Palačinky:
  • 300 g
    Polotučné mléko
  • 2 ks
    Vejce vel. M šťastné slepičky
  • 20 g
    Moučkový cukr
  • 130 g
    Hladká pšeničná mouka
  • 1 špetka
    Sůl
  • 15 g
    Rozpuštěné máslo

Krém:
  • 80 g
    Hořká čokoláda 65%
  • 250 g
    Mascarpone
  • 150 g
    Pevný polotučný tvaroh
  • 40 g
    Moučkový cukr
  • Zrníčka ze 4 cm vanilkového lusku
  • 250 ml
    Smetana ke šlehání (33% tuku)
  • 3 lžíce
    Jahodová marmeláda

Na dozdobení:
  • 650 g
    Čerstvé jahody
  • 20 g
    Hořká čokoládu 65%

Příprava

  1. accessibility.recipes.cookingstep
    Do střední mísy nalijte polotučné mléko, vyklepněte vejce, prosejte moučkový cukr, hladkou pšeničnou mouku a přidejte sůl. Vymíchejte ponorným mixérem spolu s rozpuštěným máslem v hladké těsto. Máslo v těstě pomůže tomu, že se bude směs po pánvi krásně rozlívat a také nebude třeba u nepřilnavé pánve dodávat žádný další tuk.
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    Palačinkovou pánev s nepřilnavým povrchem nechte nahřát. Je důležité, aby byla dobře nahřátá, aby se palačinky začaly ihned smažit, ale zároveň se nespálily.
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    Jakmile je pánev nahřátá, snižte teplotu a připravte 8 tenkých palačinek. Hotové palačinky nechte vychladnout.
  4. accessibility.recipes.cookingstep
    Na prkýnku nasekejte hořkou čokoládu na jemné delší kousky. Do velké mísy vložte pevný polotučný tvaroh, mascarpone, moučkový cukr, zrníčka z vanilkového lusku (4 cm), smetanu ke šlehání a marmeládu.
  5. accessibility.recipes.cookingstep
    Vše společně šlehačem vyšlehejte do tuhého krému. Nejprve pomalu a postupně zrychlujte, abyste vyšlehali opravdu tuhý krém.
  6. accessibility.recipes.cookingstep
    Do krému nasypte větší část čokolády (zhruba 20 g si nechte ještě na finální dozdobení dortu) a stěrkou vše promíchejte.
  7. accessibility.recipes.cookingstep
    Mísu s krémem přikryjte potravinářskou fólií a vložte ji do lednice, aby krém ztuhnul.
  8. accessibility.recipes.cookingstep
    Čerstvé jahody omyjte, osušte a kromě zhruba 4 jahod všechny nakrájejte na stejně silná kolečka.
  9. accessibility.recipes.cookingstep
    Na dortový podnos anebo velký velký talíř položte první palačinku, rozmažte na ni zhruba dva kopečky straciatellového krému. Na krém položte nakrájené plátky jahod a vše překryjte další palačinkou. Takto pokračujte pořád dokola, dokud nepřikryjete povrch jahod poslední palačinkou.
  10. accessibility.recipes.cookingstep
    Na poslední palačinku dejte všechen zbylý krém, vytvořte v něm nedbale vlnky. Do krému položte jahody. Vše zasypte zbytkem nasekané čokolády.
  11. accessibility.recipes.cookingstep
    Hotový dort ideálně přikryjeme poklopem, aby krém nenasál pachy z lednice, a nechte ideálně aspoň 4 hodiny vychladit.