Pečený pstruh na másle s mandlemi a zeleninou


Připraveno za
60 min
Náročnost

Kategorie
  • Hlavní jídla
Že jsou ryby pro náš organismus velice prospěšné, nemusíme připomínat. Když ale přijde na to, jak připravit pstruha nebo jinou rybu, lidé se často leknou. My vám v dnešním receptu ukážeme, že pečený pstruh v troubě je jednoduchý a velmi chutný recept.

Suroviny

Suroviny na
 
porce

Na pstruha
4 ks
Pstruh duhový kuchaný
100 g
BILLA Bio máslo
2 ks
Citróny
6 stroužek
Česnek
Pepř
Sůl
120 g
Mandle - blanšírovaná jádra

Zelenina
240 g
Mrkev
500 g
Batáty
400 g
Květák
500 g
Menší brambory
20 lžička
Mletá paprika
2 lžička
Sůl

K servírování
2 hrst
Polníček

Příprava

1
Mrkev a batáty očistěte, omyjte, osušte a nakrájejte na větší hranolky.
2
Květák omyjte, osušte a rozeberte na menší růžičky.
3
Brambory i spolu se slupkou důkladně umyjte, ideálně pomocí kartáčku či nové houbičky (bez saponátů). Malé brambůrky nechte vcelku, větší rozkrojte napůl nebo na měsíčky.
4
Zeleninu promíchejte se lžičkou mleté červené papriky a soli a přesuňte na plech vyložený pečicím papírem. Rovnoměrně rozprostřete a pečte na 190 °C asi 30 minut.
5
Mezitím si připravte pstruhy. Omyjte je pod studenou vodou a očistěte nožem od drobných šupinek. Opět opláchněte, abyste se zbavili všech šupin a následně ryby osušte papírovou utěrkou. Každou rybu osolte zevnitř i z obou stran.
6
V kastrůlku nechte pozvolna rozpustit máslo spolu s najemno nastrouhanou kůrou z ½ čerstvého citronu a 3 utřenými nebo prolisovanými stroužky česneku. Máslo opepřete a lehce osolte. Citron poté nakrájejte na tenké plátky a zbavte případných pecek.
7
Po 30 minutách vytáhněte plech se zeleninou z trouby ven a odsuňte zeleninu do stran tak, aby ve středu vznikl prostor pro pstruhy. Dovnitř každé ryby rozetřete lžičku ochuceného másla a vložte 2–3 kolečka citronu. Máslem potřete i ryby i obou stran a zbytkem másla pak polijte zeleninu.
8
Nakonec rovnoměrně posypte nahrubo nasekanými mandlemi.
9
Teplotu trouby snižte na 185 °C a pečte 15 minut. Poté zvyšte na 210 °C a pečte dalších 5–10 minut.
10
Před podáváním pečenou zeleninu smíchejte s lístky polníčku.