Slané profiterolky s čerstvým sýrem


Připraveno za
30 min
Náročnost

Kategorie
  • Předkrmy
  • Svačiny
  • Vegetarián
  • Slané recepty
Už jste někdy pekli francouzské profiterolky? Běžně se připravují se sladkou náplní, ale i naslano jsou výtečné. Vyzkoušejte nový recept od Honzy Punčocháře a pochlubte se výsledkem. K bílému vínu jsou tyto profiterolky se sýrovou náplní naprosto ideální!

Suroviny

Suroviny na
 
porce

  • 60 g
    Hladká mouka
  • 50 g
    České máslo 84 % mléčného tuku
  • Sůl
  • 150 ml
    Plnotučné mléko 3,5% tuku, trvanlivé
  • 2 ks
    Vejce L6 na podestýlce

Náplň
  • Čerstvý smetanový sýr
  • Grana padano, 15 měsíců zrání
  • Česnek balený
  • Mlýnek pepř čtyř barev
  • Mořská sůl hrubozrnná

Příprava

  1. accessibility.recipes.cookingstep
    Máslo, mléko, trochu soli a mouku zavařte v hrnci. Pomocí stěrky těsto "odpalujte", dokud není hladké, takže se nelepí na stěny hrnce.
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    Těsto nechte lehce vychladnout v mixéru při mírném šlehání.
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    Přidejte 2 vejce a vyšlehejte v mixéru do hladké hmoty. Poté dejte do cukrářského pytlíku a tvořte profiterolky na plech s pečicím papírem.
  4. accessibility.recipes.cookingstep
    Plech vložte do předehřáté trouby péct na 200 °C cca 12 minut. Při pečení troubu neotvírejte.
  5. accessibility.recipes.cookingstep
    Zatímco se pečou profiterolky, připravte si krém ze smetanového čerstvého sýra.
  6. accessibility.recipes.cookingstep
    Přírodní sýr vložte do misky a přidejte prolisovaný česnek, nastrouhejte parmezán, osolte a opepřete.
  7. accessibility.recipes.cookingstep
    Náplň pořádně promíchejte a v případě potřeby zahustěte parmezánem. Směs vložte do cukrářského pytlíku.
  8. accessibility.recipes.cookingstep
    Profiterolky vyndejte z trouby a obraťte vzhůru nohama na pracovní stůl, aby těsto nesplasklo. 
  9. accessibility.recipes.cookingstep
    Profiterolky nechte vychladnout a plňte čerstvým smetanovým sýrem.