Slaný koláč s hráškem a mátou


Připraveno za
60 min
Náročnost

Kategorie
  • Hlavní jídla
  • Svačiny
  • Zeleninová jídla
  • Vegetarián
Zeleninový koláč, který svítí už z dálky. Přesně tak poznáte hrášková jídla, která jsou svou svěží barvou naprosto specifická. Tomu našemu navíc dodá výtečnou vůni čerstvá máta. Pozvěte do své kuchyně jaro a připravte si slaný koláč, který je perfektní teplý i studený.

Suroviny

Suroviny na
 
porce

1 ks
Listové těsto čerstvé
2 hrnky
Čerstvý hrášek
2 ks
Jarní cibulka
100 g
České máslo 84 % mléčného tuku
100 ml
Bílé víno
100 g
Feta
3 ks
Vejce M10 podestýlka
2 lžíce
Čerstvé mléko plnotučné
Mlýnek mořská sůl
Mlýnek pepř čtyř barev
Čerstvá máta

Příprava

1
Na másle zpěňte jarní cibulku a přidejte hrášek (část odložte na zdobení pokrmu). Dochuťte solí a pepřem, podlijte bílým vínem a krátce poduste.
2
Listové těsto rozložte na kuchyňskou plochu a na jeho povrch položte kulatou dortovou formu, ve které budete připravovat koláč.
3
Špičkou nože obkružte formu a vzniklý kruh vtěsnejte do formy.
4
Formu vložte do trouby vyhřáté na 160 °C a 10 minut pečte. Formu vyndejte z trouby a na předpečené těsto rozložte dušený hrášek, posypte ho rozdrobenou fetou a zalijte vejci rozšlehanými s mlékem.
5
Koláč vraťte do trouby a pečte 30 minut při teplotě 180 °C. Nechte ho ve formě prochladnout a povrch poházejte syrovým hráškem a mátou.