1. home
  2. Recepty
  3. Hrnkový švestkový koláč

Hrnkový švestkový koláč


Připraveno za
60 min
Náročnost

Kategorie
  • Dezerty a moučníky
  • Svačiny
  • Snídaně
  • Těsta a pečení
Koláči, který voní máslovou drobenkou a šťavnatými švestkami zkrátka neodoláte. Vedle skvělé chuti a neodolatelné vůně, je na něm skvělé i to, že nepotřebujete váhu. Stačit vám bude jeden hrnek. Koláč je rychle připravený a vsaďte se, že zmizí dřív, než řeknete švestka!

Suroviny

Suroviny na
 
porce

Drobenka
125 g
České máslo 84 % mléčného tuku
1 hrnek
Krupicový cukr
2 hrnek
Polohrubá mouka

Těsto
2 ks
Vejce L6 na podestýlce
0.75 hrnek
Čerstvé plnotučné mléko 3,5% tuku
1 balení
Vanilkový cukr
1 balení
Kypřicí prášek do pečiva
Švestky

Na vymazání formy
Olej
Polohrubá mouka

Příprava

1
Nejdříve připravte pekáč, který vymažete tukem a vysypete polohrubou nebo hrubou moukou. Troubu předehřejte na 200 °C.
2
Ve větší míse smíchejte máslo, cukr a polohrubou mouku. Z těchto tří surovin vznikne sypká drobenka. Jeden hrnek této drobenky si dejte stranou.
3
Do zbytku drobenky vmíchejte prášek do pečiva a vanilkový cukr. Přidejte vejce, mléko a pořádně promíchejte. Míchejte tak dlouho, až je těsto hladké.
4
Těsto vylijte do připraveného pekáče.
5
Nahoru naskládejte připravené ovoce, jedno vedle druhého.
6
Zasypejte drobenkou.
7
Dejte péct do předehřáté trouby a pečte 20–30 minut. Povrch hotového koláče bude krásně zlatavý.
8
Nechejte vychladnout.