1. home
  2. recepty
  3. Sýrový koláč s rajčaty, olivami a bazalkou

Sýrový koláč s rajčaty, olivami a bazalkou


Připraveno za
90 min
Náročnost

Kategorie
  • Hlavní jídla
  • Svačiny
  • Večeře
  • Vegetarián
Slané koláče jsou výtečnou svačinou, ale snadno zastanou i hlavní chod. Věříme, že i vy máte ten svůj oblíbený. A třeba se jím dnes stane sýrový koláč s rajčaty od Mamachef. Gramáž pro čtyři osoby nakrmí čtyři velké hladovce, ale z jednoho koláče uděláte i osm trojúhelníčků.

Suroviny

Suroviny na
 
porce

250 g
Mouka pšeničná
70 g
České máslo 84 % mléčného tuku
75 g
Zakysaná smetana
20 g
Grana padano, strouhaný sýr
30 g (studená)
Voda
Mlýnek pepř čtyř barev
Mlýnek mořská sůl

Náplň
350 g
Rajčata
100 g
Zakysaná smetana
250 g
Smetana ke šlehání 33%
3 ks
Žloutek
1 ks
Čerstvá BIO vejce 6 ks M
1 rchovatá lžička
Kukuřičný škrob
100 g
Gouda 48%
60 g
Grana padano, 15 měsíců zrání
1 stroužek
Česnek balený
125 g
Mozzarella
50 g
Řecké olivy kalamata
Čerstvá bazalka
Čerstvé oregáno
Mlýnek pepř čtyř barev
Mlýnek mořská sůl

Dokončení
Strouhanka
Čerstvá bazalka

Příprava

1
Všechny suroviny na korpus vložte do mísy od robotu a s nástavcem na třená těsta nechte vypracovat hladké elastické těsto. Při ručním zpracování nejprve na pracovní ploše pomocí prstů spojte mouku s máslem do podoby drobenky.
2
Dále přidejte sůl, pepř, sýr, zakysanou smetanu, vodu a vypracujte hladké nelepivé těsto. Vodu přidávejte postupně dle potřeby.⁠
3
Z těsta vytvořte kouli, zabalte ji do potravinové fólie a nechce cca 15 minut odpočinout v lednici.⁠
4
Těsto vyválejte na pomoučené pracovní ploše na středně silný plát.⁠
5
Poté těsto přesuňte do máslem vymazané koláčové formy (průměr 24 cm), přitlačte ke stěnám a přesahující kraje odkrojte (nechte ale malý přesah přes formu, těsto se při pečení stáhne).⁠
6
Dno propíchejte vidličkou a pečte při teplotě 180 °C cca 10–15 minut.⁠
7
Mezitím si připravte náplň. Rajčata omyjte, osušte a nakrájejte na kolečka. Dejte stranou do misky nebo na talíř.⁠
8
Ve střední míse společně smíchejte zakysanou smetanu, smetanu ke šlehání s rozšlehaným vejcem a žloutky.
9
Dále přidejte škrob, nastrouhaný ementál, parmezán nebo Grana Padano, utřený stroužek česneku, nasekané bylinky, čerstvě mletý pepř a 1–2 lžičky soli.
10
Dno předpečeného těsta posypte vrstvou strouhanky. Na ni položte vrstvu nakrájených rajčat a zalijte připravenou sýrovou náplní.
11
Poté posypte rozdrobenou mozzarellou (nebo nakrájenou na kolečka), kterou předem lehce vymáčkněte od přebytečné vody.
12
Na mozzarellu rovnoměrně rozprostřete zbytek rajčat a na kolečka nebo půlky nakrájené olivy.
13
Pečte na 180 °C asi 35 minut, dokud nebude koláč na povrchu zlatavý.
14
Nechte vychladnout a poté ideálně zatuhnout v lednici. Rajčata během pečení pustí vodu, a tak při krájení horkého koláče nebude jeho střed tuhý.
15
Pokud chcete podávat tento pokrm horký, doporučujeme upéct jednotlivé porce: mini koláče.
16
Před podáváním dozdobte čerstvou bazalkou.