1. home
  2. Recepty
  3. Terina z červené řepy a kozího sýra

Terina z červené řepy a kozího sýra


Připraveno za
80 min
Náročnost

Kategorie
  • Předkrmy
  • Svačiny
  • Večeře
  • Zeleninová jídla
  • Vegetarián
  • Bezmasá jídla
Lahůdka, kterou si můžete dát k svačině i snídani se bude skvěle vyjímat i na svátečním stole jako předkrm. Terina z kozího sýra a červené řepy je perfektní občerstvení pro každou příležitost. Příprava je snadná, ale na výsledek si budete muset chvíli počkat.

Suroviny

Suroviny na
 
porce

Na 10 kusů
1 kg
Červená řepa
Sůl
Pepř
Extra panenský olivový olej
1 snítka
Čerstvé oregáno
300 g
Čerstvý kozí sýr
100 g
Sýr Philadelphia
1 snítka
Tymián
2 lžíce
Nasekaná pažitka
80 g
Pekanové ořechy
1 lžíce
Krystalový cukr
1 snítka
Čerstvá šalvěj
2 lžíce
České máslo 84 % mléčného tuku

Příprava

1
Připravte si formu na terinu nebo chleba o rozměru přibližně 25×8 cm. Vymažte ji trochou olivového oleje a vyložte několika kousky potravinové fólie, s přesahem přes okraje. Polovinu oregana nakrájejte nadrobno a zašlehejte do kozího sýra. Přimíchejte sme­tanový sýr s tymiánem, pažitkou, ½ lžičky mletého černého pepře a ½ lžičky soli. Zakryjte a dejte vychladit do lednice.
2
Bulvy červené řepy opatrně nakrájejte na mandolíně nebo velmi ostrým nožem na 2 mm plátky. Do připravené formy nejprve vyskládejte vrstvy plátků červené řepy, které se musí lehce překrývat. Na konci je ořízněte tak, aby lícovaly s okraji formy. Poté naneste tenkou vrstvu směsi kozího sýra. Tento postup opakujte, dokud nenaplníte celou formu. Vše zakončete vrstvou červené řepy. Všechny vrstvy vždy řádně stlačte a uhlaďte, abyste vytlačili přebytečný vzduch.
3
Po okraj naplněnou formu přikryjte potravinovou fólií, zatěžkejte a dejte přes noc zchladit do lednice. Pekanové ořechy nejprve zlehka opečte na menší nepřilnavé pánvi. Následně je zasypte cukrem a míchejte tak dlouho, dokud se cukr nerozpustí a nezkaramelizuje. Hotové ořechy přesypte na plech vyložený pečicím papírem a nechte zchladnout.
4
V další pánvi rozehřejte 2 lžíce másla, přidejte šalvěj, zbývající lístky oregana a restujte několik minut dokřupava. Hotové bylinky shrňte na kuchyňskou utěrku, nechte okapat a osolte dle chuti.
5
Vychlazenou terinu vyndejte z lednice, sejměte z ní potravinovou fólii a vyklopte na prkénko. Pomocí přesahující fólie ze dna formy vyjměte opatrně celou terinu a fólii poté odstraňte. Navrch dejte opečené ořechy obalené v cukru a křupavé bylinky.
6
Terinu nakrájejte ost­rým nožem na plátky a podávejte například s opečeným toustem.