1. home
  2. Recepty
  3. Točený kynutý makový koláč se švestkami

Točený kynutý makový koláč se švestkami


Připraveno za
80 min
Náročnost

Kategorie
  • Dezerty a moučníky
  • Svačiny
  • Snídaně
  • Těsta a pečení
Švestek je na podzim všude spousta, byla by škoda toho nevyužít. Upečte si doma skvělý makový koláč se švestkami, na kterém si pochutná celá rodina. Recept na kynutý koláč pro vás připravila Maruška VEG, můžete si tedy být jistí, že bude i trochu zdravější než klasické kynuté koláče.

Suroviny

Suroviny na
 
porce

Forma 20 cm

Kvásek
20 g
Droždí
1 lžíce
Třtinový cukr
50 g
Špaldová hladká mouka
50 ml
Sójový nápoj

Těsto
200 g
Špaldová hladká mouka
50 ml
Sójový nápoj
50 ml
Olej
2 lžíce
Třtinový cukr

Náplň
150 g
Mletý mák
50 g
Třtinový cukr
350 ml
Sójový nápoj
200 g
Mleté mandle
1 lžička
Mletá skořice
20 ks
Švestky

Na potření
Jablečný ocet
Voda

Příprava

1
Do mísy rozdrobte droždí, přidejte lžíci třtinového cukru, 50 g hladké špaldové mouky a 50 ml vlažného sójového nápoje. Přikryjte a nechte 10 minut odpočinout. Kvásek zvětší svůj objem a zhoustne.
2
Dále do mísy přidejte zbytek cukru, nápoje, mouku a olej. Vypracujte těsto a nechte hodinu kynout.
3
Mezitím připravte makovou náplň. Do hrnce dejte mák, cukr a zalijte je sójovým nápojem. Směs vařte 15 minut. Následně do ní zamíchejte skořici a mleté mandle na zahuštění. Nechte vychladnout.
4
Vykynuté těsto vyválejte na obdélník 30x25cm, rozdělte na tři části a rozprostřete makovou náplní a zarolujte. Stočte do formy a do meziprostoru vložte švestky. 
5
Potřete vodou s octem a pečte 60 minut na 170 °C, zhruba v polovině pečení přikryjte pečicím papírem nebo alobalem, aby se koláč z vrchu nespálil.