Tradiční česká nádivka s kuřecími játry a vlašskými ořechy


Připraveno za
60 min
Náročnost

Kategorie
  • Hlavní jídla
  • Předkrmy
  • Přílohy
  • Sezónní recepty
Klasickou českou nádivku všichni jistě znají, takže by to chtělo něco trochu nového. Co třeba kombinaci kuřecích jater a vlašských ořechů? My jsme pro, proto jsme pro vás připravili trochu netradiční recept na tradiční českou nádivku.

Suroviny

Suroviny na
 
porce

100 g
Rohlík
12.5 g
České máslo 84 % mléčného tuku
175 ml
Plnotučné mléko 3,5% tuku, trvanlivé
0.25 hrst
Čerstvé bylinky
0.75 stroužku
Česnek balený
Muškátový oříšek
1 ks
Vejce L6 na podestýlce
Mlýnek mořská sůl
Mlýnek pepř čtyř barev
40 g
Kuřecí játra
0.5 lžíce
Olivový olej extra panenský
20 g
Vlašské ořechy - jádra

Příprava

1
Housky nebo rohlíky nakrájejte na kostičky. Ve velké pánvi rozehřejte máslo a pečivo na něm dozlatova osmahněte.
2
Vše přesypte do hluboké mísy a zalijte plnotučným mlékem, ve kterém rozšlehejte žloutky. Nechte 15 minut odstát, aby se do pečiva nasákla tekutina. Podle potřeby přilijte mléko, hmota by měla mít podobnou hustotu, jako když zaděláváte houskové knedlíky. Přidejte nasekané bylinky, česnek a muškátový oříšek. Osolte a opepřete podle chuti.
3
Zvlášť vyšlehejte vaječné bílky se špetkou soli a opatrně je zapracujte do směsi.
4
V pánvi rozehřejte olej a 15 minut na něm opékejte kuřecí játra. Nakrájejte je na kousky a přimíchejte do základní směsi i s výpekem. Nakonec přidejte vlašské ořechy.
5
Pekáček o velikosti 25x35 cm vymazejte máslem a směs do něj přelijte. Povrch uhlaďte kuchyňskou stěrkou. Troubu rozehřejte na 200 °C a pečte po dobu 30–40 minut podle výkonu vaší trouby. Před dokončením zapíchněte doprostřed těsta špejli. Pokud je po vytažení suchá, nádivka je rovnoměrně propečená.
6
Nádivku nechte vychladnout, nakrájejte ji na kostky a podávejte k velikonočnímu obědu.